Amerikanske Lucy Kaplansky spiller på Skagen Festival, der finder sted fra på torsdag den 4. juli til og med søndag den 7. juli. Mig bekendt har hun ikke spillet i Danmark før, men hun lyder som et rigtig godt bekendtskab.

Sangerinden blev allerede som 18-årig sidst i 1970erne en del af folkscenen i Greenwich Village og i det hele taget New York, som hun var flyttet til fra Chicago for lige præcis at blive folkemusiker. Det var nogenlunde samtidig med musikere som Suzanne Vega (der i øvrigt gæstede Skagen Festival for et par år siden), The Roches, Richard Shindell og ikke mindst Shawn Colvin.

Som helt ung valgte Lucy Kaplansky altså musikken frem for at gå på college, men i 1983 besluttede hun alligevel at satse på en uddannelse. Hun begyndte at læse psykologi, dog sideløbende med musikken, også mens hun tog sin Ph.D. Efter den begyndte hun og Shawn Colvin at få succes i en duo sammen. Men netop som de to var på nippet til at få en pladekontrakt, besluttede Kaplansky sig for i stedet at etablere en privat praksis og blev desuden ansat som psykolog på et hospital i New York. Musikken blev sat noget på stand by, men hun sang dog bl.a. backing vocals på Suzanne Vega- og også Nanci Griffiths-albums. Og Shawn Colvin har siden haft en ganske pæn karriere.

Pressefoto

Meeen så. I starten af 1990erne blev Lucy Kaplansky igen stærkt optaget af musikken, og hendes gamle partner, Shawn Colvin, producerede hendes album The Tide, der udkom i 1994 med både egne sange og covernumre. Hun blev fuldtids- og fuldblodsmusiker igen og har siden indspillet seks soloalbums mere.

I 1998 dannede hun folkgruppen Cry Cry Cry sammen med Dar Williams og Richard Shindell, og sammen udgav de et album. I 1999 kom så hendes album “Ten Year Night” og senere “The Red Thread”, hvor hun bl.a. skrev om at være newyorker den 11. september 2001. Kort tid før havde hun spillet en koncert lige foran World Trade Center.

Lucy Kaplansky har også udgivet cd’erne ”Flesh And Bone”, ”Every Single Day”, ”Over The Hills” og i 2012 ”Reunion”. Desuden har hun udgivet en EP med syv ganske særlige numre, nemlig sange som hendes far, den kendte matematiker (og pianist) Irving Kaplansky, har komponeret over temaet matematik, bl.a. ”A Song About Pi”. Selv spiller hun også piano, men mest guitar.

Hun udgav sammen med Eliza Gilkyson og John Gorka ”Red Horse” i 2010, hvor de tre fortolker hinandens sange og synger harmonier på de andres. Deres samarbejde, som også omfattede turneer, er højst anerkendt, ligesom de hver især også er både fine vokalister og super til harmonier.  Den er ligesom flere af (eller alle) hendes albums udgivet på Red House Records, der anses som nærmest ”et hjem” for akustisk folkemusik.

I kan godt glæde jer til Lucy Kaplanskys koncert, jer der skal til Skagen Festival.