Fredag d. 14. juli kommer selveste John Spillane på en pludselig gæstevisit i København. Han har fået tid i pausen mellem to koncerter i Sverige (i Kalmar og på Øland) og en ny optræden hjemme i Cork, og derfor spiller han i KU.BE på Dirch Passers Allé 4. Koncerten starter kl. 20, og der er entre på hhv. 70 kr. for medlemmer og 100 kr. KU.BE er det relativt nye ”Kultur- og Bevægelseshus” tæt ved Flintholm Station. Egentlig er det lidt sigende, at den meget sjove og underholdende irske sanger skal spille på en allé, der er opkaldt efter Dirch Passer.

John Spillane er publikums-darling hjemme i Irland, hvor han i efterhånden mange år har begået sig som sanger, sangskriver, poet, fortæller, forfatter og radiovært og har succes med det hele. Spillane er ikke bare irer, men fra Cork, ”the center of the universe” efter hans mening. Det er en del af pakken, og det samme gælder hans finurlige humor, som er lig med rigtig mange grin undervejs i hans introduktioner til mange fremragende sange.

johnspillane.com 2Han synger både på engelsk og irsk-gælisk, og mange andre store kunstnere har indspillet hans sange, f.eks. Christy Moore, Mary Black, Sean Keane, Sharon Shannon og Karan Casey. Fortællingerne imellem sangene vækker lige så meget jubel som sangene, hvad vi jo også kender fra et par af de største danske navne. Med John Spillane skal man som tilhører måske nok spidse ørerne lidt mere for at få det hele med, for han taler ’Corksk’, men det er en del af charmen. Med jævne mellemrum konstaterer han (med mindre den gimmick er lagt på hylden, hvad jeg nu ikke tror):”So far so good”, så langt så godt. Den kan man godt grine af igen, for den utroligt nok ’allerede’ 56-årige med krøllerne, der er knap så kulsorte som før, har usædvanlig charme og sødme.

Sådan er det også med sangene, som er svære at definere, men bare er ægte og ofte ren magi. Han har det godt med dem og bag den humoristiske tilgang er han dybt seriøs med alt det, han laver. F.eks. stod han sidste år for en TV-dokumentar i otte afsnit, ” om nogle af de største ballader i irsk trad-musik. Han har for nylig sagt med lige dele alvor og humor, at han gerne vil være en ”sangskriver-helt. Better like. Really next level. Five levels op”. Han giver sangskriver-workshops og siger, at ligesom med alle andre ting bliver man bedre, jo mere man gør det. Så der burde være mange flere fine sange i vente.

Han har udgivet 12 albums med titler typisk for ham som f.eks. ”Will We Be Brilliant Or What?”, ”The Gaelic Hit Factory” og “The Best of John Spillane – So Far, So Good, Like”. I 2008 var hans ”Irish Songs We Learned in School” det mest solgte irske album. Det er trods alt ikke hverdagskost for folkscenen, hvor han nok menes at høre til, men derimod passer lige så godt ind i andre nicher. Mest er John Spillane bare sig selv. Denne skribent vil i al ubeskedenhed nævne, at hun var med til at arrangere hans første koncerter i Danmark for en hel del år siden og giver kvalitets-garanti. Så mød gerne op og bliv i bedre humør – have some crâic & brilliant songs.

Arrangementet er støttet af Statens Kunstråds Musikudvalg, CPH Folk Clubs sponsorer er Frederiksberg Kommune og Metronomen, hvor mange af koncerterne ellers foregår.