Mange musikere og et forventningsfuldt og veloplagt publikum fyldte festsalen på Arbejdermuseet i København d. 26. januar, De sagde et hjerteligt og kærligt farvel til musik-altmuligmand Peter Abrahamsen, som efter et langt liv i musikkens tjeneste døde 4. maj 2024.

I søndags blev hans liv, hans musik, hans stærke relationer til og relevans for mange andre kunstnere fejret, og stemningen var tårnhøj fra starten. Hele eftermiddagen var lys og varme, som det hedder i den smukke sang af norske Åge Aleksandersen, der blev sunget af Rikke Bruhn et stykke inde i koncerten.

Al musik og alle sange blev fremført af kunstnere, for hvem Peter A. fik stor betydning i hans virke som bl.a. producer og pladeselskabsmand. Han havde kæmpesans for at skabe nye konstellationer – ”han var en sand skaber, og det bliver aldrig det samme uden Peter”, som Pia Raug udtrykte det.

I 1958 dukkede Peter Abrahamsen op som ung musiker og blev kaldt ”Danmarks svar på Lonnie Donegan – en skotsk/engelske skifflestjerne, som var tidens hotte navn. Peter Abrams blev Danmarks skifflekonge aka nærmest rockstjerne som 17-årig, og siden blev han så vældig meget ikke svar på nogen som helst, men i høj grad sig selv fyldt med initiativer og ideer. Sanger, sangskriver, musiker, komponist, musikproducer, forfatter og musikalsk match-maker.

De mange musikrelationer, som Peter A. initierede, afspejlede sig selvfølgelig i udvalget af de kunstnere, vi kunne høre forleden. De mange historier bag kommer ikke meget med her, men alle medvirkende var eksempler på det, og alle leverede vidunderlige udgaver af deres sange.

Lasse Helner gav rocknummeret ”Treat Me Right”, og bagefter kom Mathilde på scenen. De to mødtes i forbindelse med indspilningen af Tove Ditlevsens digte ”Pigesind”, som Peter opfordrede Lasse til at sætte i musik og Mathilde til at synge – og som hun sagde fra scenen, ”har vi nu været sammen i 50 år”. Begge lød i topform – ligesom Jens Christensen og alle de andre. Jens C sang den smukke sang ”Før det er er for sent” med sædvanlig stor indlevelse, og Peter A. skrev den for længe siden.

Stanley Samuelsen sang på sit smukke færøske ”Fagra Bloma”, som faktisk byggede på ”Blue Eyes Crying in the Rain”, fik vi fortalt. Bente Kure og Leif Ernstsen gav ”Sommer” af Sigfred Pedersen, Michael Vesterskov spillede sammen med Peters faste band i mange år: Ole Bendix, Bo Liengaard, Torben Kjær, Kristian Lassen og Janne Lærkedahl, der sang flere fine sange hen over eftermiddagen.

Søren Krogh sang ”To børnesko” af forfatteren Knuth Becker, som han havde mødtes med Peter om udgivelse af i 2021, og ”han var nem at forhandle med. Det gør vi bare, sagde han”, fortalte Søren. Ditte Scharnberg læste et digt af faderen Carl Scharnberg, ”der stadig er aktuel”, som hun pointerede, og som havde betydet meget for Peter.

Mod slutningen sang Pia Raug, der som bekendt for længe siden først fortolkede Inger Christensens ”Det”, endnu et af Peters fine samarbejder. Hele vejen igennem eftermiddagen var publikum medlevende, velsyngende, engagerede, huskende og, vil jeg da mene, elskende hvert et minut af musikken og anekdoterne om afholdte Peter Abrahamsen.

Som Rikke Bruun sagde i forbindelse med sin optræden, så var han ”et stort, dejligt og varmt menneske, der krøb ind i mit hjerte”. Og tydeligvis ind i mange andres.

Jeg mener, at Erik Grip skulle have spillet, men må have aflyst. Samme dag udkom Peter A’s digtsamling, ”Hen ad vejen”, og den var til salg i Arbejdermuseet ligesom hans sidste CD, ”For enden af vejen”.

Koncerten var støttet af Koda Kultur/With support from Koda’s Cultural Funds, Edition Wilhelm Hansen, samt pladeselskabet Exlibris. Desuden Dansk Musikerforbund, Dansk Artistforbund og Københavns Musikudvalg.