Pressefoto

Pressefoto

Den fine, unge musiker og sanger, Ewan McLennan, spiller tre koncerter i Danmark på sin korte turné, der begynder på Wintercoat Brewery lørdag d. 14. marts, fortsætter til Metronomen søndag aften og afsluttes tirsdag d. 17 i Baltoppen i Ballerup.

Jeg havde det store privilegium at høre hans rent ud sagt fantastiske stemme og eminente spil for nogle måneder siden, da han var her i landet på turné med den store, skotske sanger, Dick Gaughan. Denne har i mange år været Skotlands både sociale, politiske og stærke stemme, og mange regner med, at denne status også nok skal blive Ewan McLennans. Hans sange tager også ofte udgangspunkt i dels de traditionelle rødder og i hans sociale samvittighed.

Ewan McLennan er på ganske få år braget stort igennem som både en usædvanlig guitarist, som trubadur og balladesanger, som historiefortæller og sangskriver, og hans store passion og patos er blevet noteret og ikke mindst rost. Inden han kom på banen for alvor i 2010, havde han i årevis studeret klassisk guitar og fået en forbløffende unik teknik, og han spillede også klaver. Men det var folk-traditionen, der vandt, og i 2010 udgav han sit første album ”Rags & Robes”. Det gav masser af ros, indgang til alle de akustiske folk-klubber og ikke mindst en BBC2 Horizon Award i 2011.

Der er faldet mange rosende ord af siden samt fine anmeldelser. Mike Harding, der i mange år var kendt for sit ugentlige folk-program på BBC2, sagde bl.a.: ”Han synger smukt, med stor indlevelse og følsomhed, han er fantastisk. Det har mange siden bekræftet, også denne skribent, for McLennan synger usædvanligt smukt med passion og patos. En trubadur, ballade-sanger og historiefortæller, der uden tvivl vil dominere den skotske folk-scene i mange år.

Andet album, ”The Last Bird To Sing”, kom i 2012 og vandt flere priser. Han fik derfor muligheden for at spille med på de meget roste ”Transatlantic Sessions” i 2013, hvor nogle af verdens bedste og kendteste internationale folkemusikere spiller sammen. Han har som nævnt arbejdet med Dick Gaughan og med en anden højst anerkendt guitarist og sanger, engelske Martin Simpson, der begge understreger, at Ewan McLennans musik har absorberet og arvet meget fra den gamle generation af det, man kunne kalde ”folkens store”. Men han træder lige så naturligt sine helt personlige stier med egne fremragende sange.

Hans tredje album ”Stories Still Untold” er udkommet fornylig, og mon ikke det er til salg ved koncerterne. Ewan McLennan skal varmt anbefales herfra som en stor og meget sympatisk koncertoplevelse, og han har helt sikkert mange historier at fortælle endnu.

http://www.ewanmclennan.co.uk/

www.youtube.com/watch?v=UewV8KyCL8Q