Tre amerikanske, et svensk, et engelsk og et navn fra Orkney – seks navne er nu føjet til programmet for næste års festival, og for alle gælder det, at Tønder er eneste danske festival i 2018. Der er tre gensyn: Med Darlingside og The Chair fra sidste år – og med Oysterband, som har spillet i Danmark i mange år. Så mange at bandet faktisk fejrer sit 40 års jubilæum både i 2017 og 18. Så må den ged da også være barberet.

TF

Når det er sagt, skal det også siges, at de engelske, politisk og socialt bevidste tradfolk-rockere ikke er blevet ringere gennem årene. Det markante album ”Holy Bandits” fra 1993 satte super skub i karrieren, og senere fik Oysterband også stor succes med pladen ”Freedom and Rain” sammen med sangerinden June Tabor. De har udgivet mangt og meget, også en nummer to med Tabor, som de spillede de med på Tønder Festival i 2012 på den helt nyåbnede Openair-scene. John Jones står stadig i front med sin rigtig gode stemme og stadig med Alan Prosser og hans guitar ved sin side. I Portalen for nogle uger siden viste bandet, at de i høj grad stadig leverer varen til deres mange fans her fire årtier efter starten.

Melissa Horn

Lad os tage en enkelt kvindelig kunstner, som der endnu ikke er booket så mange af til TF18, nemlig den fremragende svenske sangerinde Melissa Horn. Hun er fortjent et stort og populært navn i Sverige, hvor hun brød igennem for 10 år siden med sine sange fra ”Långa Nätter” og gik direkte fra gymnasiet og ind i karrieren. Den har kørt fint lige siden. Hun kunne dengang bedst lide at spille sine svensksprogede sange solo, indtil hun hen ad vejen foretrak at spille med band. Fordi dét er så dejligt, besluttede hun sig for en udfordring, nemlig en solotur her i efteråret, hvor hun i november har spillet i de store norske byer, en enkelt koncert i Helsinki og så indtager seks svenske koncertsale. Turneen begyndte hun i øvrigt med tre koncerter på Circus i Stockholm. Folk- og visetraditionen lever i Horns sange med vemod og sarte tekster om de store hverdagsfølelser. På Tønder 18 spiller Melissa Horn igen med band. Man kan roligt glæde sig.

Debut bliver det for amerikansk-mexicanske David Ramirez (Øverste foto), som festivalen kaldet et scoop. Han er mere end godt på vej til et større gennembrud der – og måske her. Sangeren, sangskriveren og guitaristen, der nu bor i Austin, har i år udgivet sit fjerde album ”We’re Not Going Anywhere”, som har fået flotte anmeldelser, så han er faktisk going somewhere! Rygterne om hans sjælfulde sange, intense stemme og kraftfulde koncerter løber for tiden tværs over USA og rammer TF18.

Darlingside Foto: Robb Stey

Også Luke Winslow-King skal vi se frem til at opleve. Som sanger/sangskriver/guitarist og multiinstrumentalist med bas og bosat i New Orleans spiller han gerne blues, deltablues, ragtime, rootsrock, folk og maybe a little jazz. Han har fat i de store amerikanske musiktraditioner, som er afsæt for hans egen rustikke sound. Den Michigan-fødte musiker udgav sit første album i 2007 og har for ikke så længe siden udgivet nummer fire med en titel, der er et meget positivt signal fra Winslow-King: ”I’m Glad Trouble Don’t Last Always”.

Darlingside med de fine vokalharmonier og veldrejede indiefolk, som vi hørte i år, kommer glade igen og samles omkring mikrofonen. Kvartetten fra Cambridge, Massachusetts kan noget ganske særligt med vokalarrangementer og amerikanske traditioner, som de selv udvikler på med humor i teksterne og en lyd af stærkt kollektiv. I år blev de på Folk Alliance International i Kansas udråbt som ”Artist of the Year”, og deres album ”Birds Say” har fået stor ros. Mon ikke det bliver et varmt gensyn med de der darlings fra the US of A?

”Stomp Music from Orkney”, siger The Chair selv om deres dansable powerfolk, og de otte medlemmer fra Orkney tog da også Tønder Festival 17 med storm. Der bliver trampet igennem, når de skruer op for instrumenterne, som bl.a. er violin, banjo, harmonika og guitar. En base i traditionel musik fra øerne forhindrer dem ikke i at krydre den med blues, klezmer, dub, og hvad de nu ellers lige finder på i koncertens hede.

Jo, Tønder Festival 2018 er stærkt på vej med nu 19 navne klar på plakaten.

www.tf.dk