Tønder Festival har annonceret endnu en omgang fine navne. Seks vidt forskellige bands fra Canada, Irland, Skotland og Danmark, der understreger festivalens store bredde og veldoserede miks af tradition og fornyelse. Altid med et højt ambitionsniveau og bevidstheden om, at   Tønder Festival er og skal forblive en helt unik folkroots-festival.

The Wailin’ Jennys

The Wailin’ Jennys Pressefoto

Fra Canada kommer hhv. The Wailin’ Jennys og The Bros Landreth, og begge bands har stort potentiale til at blive årets publikums-darlings.  Førstnævnte band består af tre kvinder, som synger skønne harmonier i country- og folk-popgenren. Det har Nicky Mehta, Ruth Moody og Heather Masse (som faktisk er amerikaner) gjort siden 2002. Deres debutalbum”40 Days” fra 2004 vandt den canadiske Grammy, Juno Award, som bedste Roots & Traditional Album i 20014, og i 2012 fik de en mere for ”Bright Morning Stars”. Alle tre har sideløbende gang i solokarrieren.

The Bros Landreth Pressefoto

The Bros Landreth Pressefoto

The Bros Landreth fra Winnipeg spiller soul, blues og folk-roots-rock og giver den gas med slideguitar og fyldig soulvokal, harmonier og super sammenspil, og tænker man Allman Brothers, Little Feat og John Hiatt går man ikke helt galt i byen. Joey på sang og slide og Dave på bas er brødrene, der lægger navn til bandet. Ariel Posen spiller guitar og lapsteel, mens Ryan Voth banker trommer. Deres debutalbum ”Let It Lie” er udkommet i år.

Maja & David giver endnu et canadisk islæt, for David Boulanger er fra Quebec. Både han og danske Maja Kjær-Jacobsen spiller violin og synger, og de rytmiske fodstamp er en del af deres lydbillede. Maja er rundet af midtjyske sang- og folkemusiktraditioner, mens David også er med i La Bottine Souriante og har været spydspids for den fransk-canadiske musik i USA og mange andre steder. Sammen skaber de to et nyt, fælles udtryk, og da debuten ”Nord” udkom i 2013 skrev The Living Tradition Magazine, at det var det ”sprødeste og reneste spil” i lang tid. Efterfølgende har duoen turneret i Canada, USA og Europa, og i løbet af 2015 kommer duoens andet album.

Maja & David Foto: Per Dyrholm

Maja & David Foto: Per Dyrholm

Folk og klassisk, ja, så taler vi Dreamers’ Circus sammen med The Danish String Quartet, og dét er et musikalsk møde på højeste plan. Begrebet folkemusik bliver stærkt udvidet i hænderne på bandet, der består af Nikolaj Busk, klaver og harmonika, Ale Carr på cittern og Rune Tonsgaard Sørensen, violin. Sidstnævnte er også en fjerdedel af strengekvartetten, som desuden består af Asbjørn Nørgaard, viola, Frederik Schøyen Sjölin, cello,og Frederik Øland, violin. Danish String Quartet udgav i 2014 ”Wood Works”, hvor de gav sig i kast med traditionel nordisk folkemusik. Dreamers’ Circus kom med ”A Little Symphony” i 2013, og albummet fik en strålende modtagelse og kastede tre DMA-priser af sig. Andet album, ”Second Movement”, udkom i marts 2015.

Danü Pressefoto

Danü Pressefoto

Fra Irland kommer Danú, som i år har 20 års jubilæum. De har været på Tønder mange gange før og er rigtige publikumsfavoritter. Gruppen tilhører eliten af irsk traditionel musik og har udgivet otte albums, turneret flittigt i Europa og Nordamerika og vundet adskillige priser. Deres seneste album ”Buan” er fra januar i år og har Dónal Lunny (Planxty, The Bothy Band) som producer. Han gæster også Tønder sammen med sit nyeste band Usher’s Island. Også det bliver stort.

Som kæk lille rosin i pølseenden kommer fem unge, kvindelige musikere fra Kirkwall på Orkney-øernes hovedø Mainland med 7000 indbyggere. Fara nærer kærlighed til deres traditionelle rødder og kommer til Danmark med medvind i sejlene. De går til opgaven med fire violiner og klaver og er et forfriskende og fyrigt bud på øernes ganske særlige udgave af skotsk folkemusik. Men de skriver også egne melodier.

http://tf.dk/