Allerede på dette års festival blev de otte første navne afsløret, og nu er otte nye klar. Amerikanske John Prine er allerede blevet nævnt som hovednavn i mange medier, og buketten bredes flot ud med bl.a. de tre og på hver sin måde store sangerinder, engelske Kate Rusby, skotske Julie Fowlis og Anisette, naturligvis sammen med The Savage Rose. Et band, der ikke behøver nogen præsentation. Bandet fejrede 50 års jubilæum i 2017, og selv om der har været diverse medlemsskift i årenes løb, så er stjernen og den samlende (ur)kraft ubetinget Anisette. Hun lyser stadig.

Kate Rusby

John Prine (øverste foto)  lukkede Telt 1 med bravour for fire år siden, og nu kommer den 72-årige legendariske sangskriver tilbage – en mand, der har inspireret utallige andre. Han begyndte på folkscenen i 1960’erne ligesom mange andre af de store, og han udgav sit første album i 1971. Han har vundet tre Grammyer og er netop nomineret til Rock & Roll Hall of Fame. Med sig har John Prine et nyt album, Tree Of Forgiveness, det første med nye sange i 13 år, og på det medvirker bl.a. Jason Isbell og Brandi Carlile.

Også den store norske sangskriver Bjørn Eidsvaag, som har et stort publikum både hjemme og her, kan og bør opleves på årets Tønder Festival. Han blev uddannet som præst, og hans sange kredser ofte om eksistens, tro og tvivl. Alligevel kan han gøre det alvorlige populært i enkle og vedkommende sange. Hans musikkarriere begyndte i 1971 og første album kom i 1976. Han er en af Norges bedst sælgende musikere, og han kommer til Tønder med band.

Julie Fowlis

Kate Rusby er et rigtig stort navn stemme i engelsk folk og var i Tønder i 2013. Hun var med i den nye bølge af britisk folk for nu mere end to årtier siden – og slog sig hurtigt fast som solist efter bandet Equation.  Debutalbummet Hourglass kom i 1997, og siden Sleepless året efter er det kun gået fremad. Siden 2008 har hun bl.a. udsendt en række julealbums med traditionelle engelske julesange. Hun er – med sin brede Yorkshire-dialekt – noget af det nærmeste, man kommer på en folk-superstar.

Julie Fowlis, i år 40 år, er den skotske trad & folk-superstar. Hun er en meget fin og dygtig fortolker af den gælisk/skotske traditionsmusik, som hun fik ind med modermælken på Hebriderne. Foruden at synge spiller hun på en hel del instrumenter, har masser af priser at være stolt af og er ofte brugt som konferencier ved uddelinger og andre store musikevents. Første album i eget navn kom i 2005, og det seneste og femte, Alterum, er fra 2017. Bonusinfo: Allerede omkring 2000 turnerede Julie Fowlis i Danmark med pigegruppen Dochas, en turne som undertegnede husker tydeligt, fordi jeg stod for den i samarbejde med alt for tidligt afdøde Eugene Graham, som kun fik lidt mere end et årti som dygtig og populær promoter.

Bjørn Eidsvaag

Den skotske trad-supergruppe Skipinnish kommer tilbage i 2019 – de var der også i år. Skipinnish har i 20 år været lyden af sækkepibe, accordion og violin, og de er et stilsikkert bud på moderne keltisk musik. Bandet har udgivet otte albums, det seneste er ”The Seventh Wave” fra 2017. Den oprindelige sanger Robert Robertson forlod bandet i ’16, men spillede med Tide Lines på dette års festival. Med den nye sanger Norrie MacIver vandt de i ’17 prisen ”Scots Trad Live Act Of The Year 2017”.

Og så til nogle nye navne: Fra Maine i USA kommer The Ghost of Paul Revere, som i løbet af få år er blevet et varmt navn på den amerikanske rootsscene med banjo, bas og guitar. De siger selv: Vi skrev ikke traditionel musik, vi skrev bare med de instrumenter, vi havde. Deres musik kaldes ”holler folk”, fordi sangene indeholder de såkaldte call-response”-elementer og sangbare hooklines, ligesom det er tilfældet med  field hollers-traditionen fra bomuldsmarkerne i slavetidens USA. Deres debutalbum Believe kom i 2014, seneste hedder Monarch og er udkommet i dette efterår.

Martin Harley fra UK lyder som et godt bekendtskab med sit ekvilibristiske slideguitarspil og solide, akustiske blues, roots og folk. Hans speciale er lapsteel-guitaren, og han forener sin vedkommende sangskrivning med en stærk vokal. Han er en flittig gæst i Nashville, hvor han har indspillet sit seneste album Static In The Wires, hvor Jerry Douglas medvirker. Tønder Festival 2019 finder sted 22. til 25. august 2019.

Skipinnish