I den nye og sidste buket blandet folk har Tønder Festival tilføjet navne fra Irland, Skotland, UK, Finland, Estland, USA og Danmark. Puslespillet med hvem der spiller hvornår er gået op, og man kan finde den endelige spilleplan på www.tf.dk og på festivalens app – eller opdater den fra sidste år.

Fara Pressefoto

Fara Pressefoto

Publikums-darling Niels Hausgaard er med igen – det skal han være, sådan er det bare, og Signe Svendsen synger med foruden at give egen koncert. De sidste navne er ellers Beoga, Darlingside, Frigg foruden gensyn med Greg Russell og Ciaran Algar, Fara, The Dustbowl Revival (Pressefoto øverste), fra Irland den fremadstormende trio Socks In The Frying Pan og som noget mere usædvanligt kommer det estiske Trad Attack!. De betegnes som folkemusikfornyere, og da også ifølge navnet har masser af knald på.

I år får vi en ny ’feature’ søndag eftermiddag, nemlig Gentlemens’ Circle med en række internationale sangskrivere på scenen. Fra USA A.J.Croce og Nick Panken fra Spirit Family Reunion, fra Canada Colter Wall og William Prince og fra Irland Aodán Coyne fra Socks In The Frying Pan. Dorthe Gerlach leder sang-cirklen.

Daoiri Farrell Pressefoto

Daoiri Farrell Pressefoto

Ed Sheeran kommer ikke til Tønder på trods af folkhittet “Galway Girl”. Men det gør til gengæld nordirske Beoga, og de to ting hænger sammen. For bandet står sammen med fløjtenisten Brian Finnegan for sangens markante irske toner, som man pludselig hører her, der og alle vegne, fordi unge Ed hitter med dem. Tonerne er fra Beogas 2011-album ”How To Tune A Fish” og hedder “Minute 5”, og det er ret fedt at erfare, at der faktisk er involveret ”ægte irsk”. At det så kun bliver et verdenshit, når en Ed Sheeran synger det, kan forekomme en smule ægerligt, men så alligevel ikke. For Beoga har jo også stor glæde af hittet, ligesom det nok åbner mange nye ører for den irske musik.

Darlingsides fire medlemmer samles om en enkelt mikrofon og skaber vellydende vokalharmonier. Don Mitchell, guitar, banjo og sang, Auyon Mukharji, mandolin, violin og sang, Harris Paseltiner, guitar, cello og sang, og David Senft, bas, stortromme og sang leverer indie-folk med humoristiske tekster, som de skriver i fællesskab hjemme i Cambridge, Massachusetts. Deres landsmænd fra.

The Dustbowl Revival indtog frimodigt Tønder sidste år, og vi kan igen regne med fest, farver og fed bluegrass, swing, blues, soul og New Orleans-funk fra de otte musikere og deres mange instrumenter.

 Hausgaard Pressefoto

Niels Hausgaard Pressefoto

Faras fire unge kvindelige musikere er alle fra Kirkwall på Orkneyøerne. Siden de besøgte Tønder Festival i 2015 har de udgivet albummet ”Cross The Line” og var nomineret til BBC Radio 2 Folk Awards tidligere i år. Sammen giver Fara deres version af skotsk folkemusik med særlig vægt på netop Orkneys egen musik.  Finske Frigg byder efter sigende på powerfolk med akrobatisk vanvids-violin i hæsblæsende tempo og gjorde det sidst på festivalen i 2011. Järvala-klanen, som tre af bandets medlemmer kommer fra, er finsk folkemusiks ”royalty” og har i generationer fostret store spillemænd.

Trad.Attack! har en ambition om at spille i alle lande. Indtil videre er det blevet til 28, så der er et stykke vej endnu, men mon ikke bandet med deres nyskabende estiske folkemusik, hvor de sampler gamle, autentiske optagelser med hurtige melodier og pumpende rytmer nok skal nå mange flere endnu?

Vi får et gensyn med de travle og dygtige, unge musikere Greg Russell, guitar og vokal, og Ciaran Algar, violin. De spiller traditionsmusik med energi og nerve, og det har de gjort med stor succes siden 2011. I 2016 udkom deres tredje album ”The Silent Majority”. Irske Socks In The Frying Pan fra County Clare på den irske vestkyst kommer også igen. Trioen har placeret sig solidt på den internationale scene og har fået flotte anmeldelser for deres tre albums, det seneste ”Without A Paddle” fra 2016. De to brødre Shane og Fiacchra Hayes spiller hhv. akkordeon og violin/banjo, mens Aodán Coyne står for guitar og vokal – og også medvirker på Gentlemens’ Circle.

Kaia Kater Pressefoto

Kaia Kater Pressefoto

På festivalen er der igen Folk Spot, hvor norske Julie Alapnes er tilføjet de syv danske navne (se tidligere artikel), som hver især giver showcase-koncerter for (også) pressefolk fra diverse lande. folkBALTICA Ensemble med ca. 50 unge musikere fra den tyske region i Slesvig-Holsten og det sydlige Danmark er naturligvis også med, ligesom de unge musikrødder fra ROD. Desuden spiller unge musikere fra FolkeKons (folkemusikuddannelsen på Syddansk og Skuespillerskole i Esbjerg). Ikke mindst på grund af denne uddannelse trives folkemusikken rigtig godt i Danmark. Jyderup Højskole byder på musik, som er resultatet af et 14 dages intenst folkemusikkursus på højskolen i samarbejde med svenske Skurup Folkhögskola, ”Skandinaviske Rødder”. Underviserne på dette er tre topmusikere fra den skandinaviske scene: Anders Wallin, Bebe Risenfors og Jens Ulvsand.