Michael Graubæk

I morgen er der stor folkemusikfest og formentlig ekstra trængsel på Museumsøen i Roskilde Havn, hvor den nye endags-festival lanceres som afløsning for Roskilde Spillemandsstævne. Der søsættes et superflot program, som kombinerer og fejrer rødderne, fødderne og stemmerne, og det hele er gratis. Med denne nye folkemusikfest vil Rødder, Fødder & Stemmer ”bryde nye baner ligesom spillemandsstævnet gjorde i sin tid, og hvor folkemusikken og borgere kan mødes. Og hvor traditioner og fornyelse, professionelle og ildsjæle, unge og gamle, lokale og udenbys og dansk og nordisk mødes i grænselandet mellem folkemusik og andre genrer. Lad Festen blive starten til en fornyet styrkelse af folkemusikken i musikbyen Roskilde”.

Her bare udpluk, men se hele det detaljerede program og læs om alle de deltagende musikere og sangere på www.rosrod.dk Hele halløjet starter kl. 15, hvor der bl.a. er workshop for unge strygere under ledelse af Ditte Fromseier. Hvis ellers tilmelding stadig er muligt, skal det ske på rosrod285@gmail.com. Samtidig står Camilla Tiedt Frith og Mette Lind Lauritsen1 i spidsen for rytmisk sang ifølge konceptet KORKOR (tilmelding samme som ovenfor) – og med koncert kl. 19.

Mads Hansens Kapel

Fra 17.15 til 18 er det ikke mindst fødderne, som skal i spil, nemlig med Nordisk Dans. Musikken leveres af Mads Hansen Kapel og Kødkapellet. I samme tidsrum kan man ’lære fællesmelodien’ af Michael Graubæk og Rune Barslund, og det hele lægger op til mere dans senere på Nordens største træterrassegulv (20-22) og også til den store samling med deltagelse af alle spillemænd, sangere, unge strygere, Roskildes borgmester Joy Mogensen med flere. Men der er også en irsk session kørende med Mark Langer ved roret, og buskspillet kan så småt gå i gang, og den kan foregå over det hele mellem kl. 20 og 22.

Efter spisning fortsætter hele aftenen, mellem 20 og 22 med mulighed for at spille med rigsspillemand Michael Graubæk og igen irsk session med Mark Langers jam-folk på Havhingsten, mens der i Lodsen fokuseres på stemmens mangfoldighed i nordisk tradition. Restauranten omdannes til lounge fra kl. 22 til 01 og dans på første sal med musikken leveret af Bjerager og Barslund samt Graubæk med venner. Mads Hansen Kapel spiller også på Snekkens store vandfrontterrasse og med tilhørende jam session. I det hele taget foregår der noget hele tiden mellem kl. 15 og 01 – også med andre musikere end de nævnte.

Rune Barslund

Den nye folkemusikfest har fået støtte fra Musikbyen Roskilde, Havneforum, Tempi, Kultur- og Skoletjenesten Midt- og Vestsjælland og Dansk Musikerforbund. Rødder Fødder Stemmer takker også samarbejdspartnerne Vikingeskibsmuseet, Cafe Knarr, Trattoria Snekken, Danhostel, Roskilde Vandrerhjem, Musik over Præstø Fjord, Roskilde Musiske Skole og Nordisk Dans.

Hvis der er tilmeldinger nok, bliver der torsdag bustransport til netop festivalen Musik over Præstø Fjord. Det koster 50 kr.