Engang for mange år siden var Folknyt en fast ugentlig radioudsendelse på DR, hvor en kompetent og fastansat redaktion orienterede bredt om, hvad der aktuelt skete på folkemusikområdet i udlandet og især herhjemme. Sammen med begrebet folk er mediebilledet på godt og ondt for længst fragmenteret. Der er vel snart ingen, som placerer sig foran et radioapparat på et bestemt tidspunkt og lytter til det samme som andre.

Podcasten går sin sejrsgang, og det store monopol Danmarks Radio er for længst overhalet af nye måder at lytte på. Resultatet er da også, at DR næsten helt har opgivet folk- og rootsmusikken, og det på et tidspunkt, hvor interessen er større end nogensinde.

Først blev Alex Nyborg Madsens radioprogrammer stoppet. Han var ellers udmærket til at præsentere rootsmusik og americana især, men han er dog vært på programmet Nattevagten på Radio 4.

Morten Alfred Høirup

Og så var det ellers en god nyhed, da DR lancerede P2’s Sessions i starten af 2023. Med undertitlen Folkevognen forsøgte man at oplyse om især den mere seriøse del af folkemusikken- Men også den udsendelse er nu lukket. DR og Dorte Gerlach kunne så lancere Folk-ish, en hyggelig og intim podcast, som dog har den svaghed, at den holder íkke-varslede pauser i flere måneder. Der er lige kommet et nyt afsnit medio februar. DR’s forsøg på at dække rootsmusik har således været noget ustabil og ikke budt på meget public service.

Som et fast holdepunkt har vi heldigvis Morten Alfred Høirups onlineprogram RadioFolk Katten i sækken med fokus på den danske folkemusik. Ladies of Folk er navnet på en podcast på Den2Radio. Evelina Gold og Kristina Svith Villadsen er de passionerede værter, som uregelmæssigt laver indslag om især country. TrineLise Væring har lige haft premiere på sin podcast Værings værksted, og her ser det ud til mest at handle om sangere og sangskrivere.

Der er også flere andre udsendelser at finde. Nogle, som har deres oprindelse i den strøm af lokalradioer, som kom i 1980’erne. Rødovrekanalen har særprogrammer med både country, blues, old time music og gammel dansk folkemusik, og der er nok mange flere lignende rundt i landet.

Vi vil nok helst høre radio/podcast på dansk, men der skal ikke mange klik til at finde sin yndlingsmusik på alle andre sprog, men her er links til nogle af de steder, som vi på rootszone.dk forsøger at følge.

https://radiofolk.dk/

https://den2radio.dk/programserier/ladies-of-folk/

Ugens program

https://vaering.com/my-songwriting-podcast-v-log

https://www.dr.dk/lyd/special-radio/folk-ish-4334820395000