Det er noget af en legende fra den igennem mange år sprudlende irske folkscene, som i dag 18. november bliver den tredje, der optages i folkemusikkens Hall of Fame i Tønder.

Og det bliver en helt særlig aften i folkemusikkens tegn på Hagges, når Finbar Furey følger Povl Dissing og Niels Hausgaard ind i Hallof Fame som det første internationale navn. Han er 77 år og har været med i hele den folk revival, der skete op gennem tresserne og halvfjerdserne og videre frem, og Finbar Furey er stadig aktiv. Hans nyeste album, ”Moments in Time” udkom i 2020, og han spillede senest på Tønder Festival i 2019.

Finbar Furey (født 1946) er fra Ballyfermot, Dublin, og han har i høj grad irsk musikhistorie i bagagen. Han turnerede med broderen Eddie fra 1969 som backing for The Clancy Brothers, og senere turnerede de som duo, før deres brødre Paul og Georg også kom med i The Furey Brothers sammen med Davey Arthur. Finbar forlod bandet i 1997, men udgav også soloalbums længe før.

Furey spiller sækkepibe, fløjte, guitar og meget mere, ligesom han er sangskriver, producer og naturligvis en stor sanger. Han er valgt, ikke kun fordi han er en af de helt store i irsk musik, men han repræsenterer også det irske, etniske mindretal, der er kendt som ’Irish Travellers” og har rødder langt tilbage i historien.

Desværre er Finbar Furey forhindret i at deltage ved denne fejring af ham. Dørene slås op for arrangementet kl. 19, og kort efter spiller ”Strings & Buttons”. 20.30 motiverer Svend Kjeldsen valget af Finbar Furey, og gæsterne på Hagges kan opleve ham med en videohilsen. Så står Rasmus Lyberth med sin store stemme for en times uden tvivl fascinerende koncert fra kl. 21, og senere vender Strings &Buttons tilbage. Begge navn spejler temaet med musik og kultur af anden etniske oprindelse.

Initiativet til folkemusikkens Hall of Fame blev taget af Tønder Festival Fond og etableret i juni 2021 for at skabe et forum, der kan hædre fremtrædende danske og internationale kunstnere inden for folk & rootsmusikken. På sigt bliver Hall of Fame en del af et kommende center for folkemusik i Tønder.

Som en del af hæderen modtager Finbar Furey et kunstværk i træ og prosa, som forfatter og kunstner Sanne Flyvbjerg og billedkunstner og formgiver Søren Flyvbjerg har skabt, også til de to første danske legender i Hall of Fame.