Spillestedet i Ballerup har i efterhånden en hel del år afholdt en række koncerter i hver sæson under navnet Irsk-Skotsk Musikscene, og det har altid været populært. Sidste år blev endnu en koncertrække lanceret, nemlig under overskriften Ny-folk med en stribe gode folk-navne, ofte danske/nordiske, men ikke kun. Den kommende Ny-folk-koncert er på torsdag d. 20. april kl. 20 og byder på to navne, som betyder, at vi får hele tre skandinaviske lande med.

Fra Danmark er det den unge og meget talentfulde duo, Elmøe og Hoffmann.(pressefoto øverst) De blev i 2015 vindere af DMA-prisen Årets Nye Talent, og siden er de kun gået fremad og ad egne veje. De to har lige fra starten udfordret den traditionelle folkemusik og har med deres musik fornyet genren på en personlig og sikker måde.

Olav Luksengård Mjelva Foto: Per Dyrholm

Olav Luksengård Mjelva Foto: Per Dyrholm

Emma Elmøe er klassisk skolet på violin, mens guitarist Villads Hoffmann faktisk har sine rødder i metalgenren, men har også (senere?) taget cittern til sig. Sammen har de fundet fælles grund i den nordiske folkemusik og tilfører den netop deres take på den med stor melodiøsitet og energi.

Duoen deler aftenen i Baltoppen med en anden duo, nemlig den svenske nyckelharpe-spiller Erik Rydvall og hardingfele-spillemanden Olav Luksengård Mjelva fra den lille norske by Røros. Også de er blandt de mest fremmelige unge folkemusikere i disse år. Deres debutalbum som duo, ‘Isbrytaren’ udkom i 2013 til fine anmeldelser og brød igennem til et sandt hav af nomineringer og priser. De fik bl.a. prisen for ‘årets udgivelse’, mens Mjelva blev kåret som ‘årets folkemusiker’. Fo godt et år siden udkom deres andet album, ‘Vårdroppar’.

Det bliver en aften med to stærke duoer i spil, måske også sammen, kan man forestille sig. Begge er kendt for stærk musikalsk kemi og sikkert sammenspil – og både hver for sig og sammen er danske Elmøe og Hoffmann & svensk/norske Rydvall/Mjelva stærke bud på ny-folk. Dejligt at Baltoppen leverer dette ekstra fokus på folkemusik.

www.baltoppen.dk