Og det gjorde netop afdøde Peter Abrahamsen som rock/skiffleidol helt tilbage i slutningen af 1950’erne, men man kan ikke beskylde ham for at blive stående ret længe det samme sted. Hans musikalske karriere favnede vidt og bredt og kom ud i mange hjørner, som er beskrevet i de mange nekrologer, der er publiceret, siden han forlod denne verden d. 4. maj, 84 år gammel. Hvil i fred, Peter, og kærlig hilsen fra mig og rootszone.dk.

Foto: Jan Persson

Kedeligt var hans liv aldrig, hvilket man kunne og kan læse i hans erindringsbog, der udkom i 2013 med samme titel som overskriften på denne nekrolog. Peters lange liv inden for musikkens mange genrer og nicher, fyldte 345 sider i den nu mere end 10 år gamle bog. Faktisk ikke så mange i forhold til karrierens længde, alsidighed og aktivitetsniveau, for han havde jo fat i musikken på så mange måder. Fra rock/popidol, hvor han samtidig tog en reklameuddannelse, til booker, promoter, producer, folkesanger og mere endnu.

Om alt det fortalte han sin kone, journalisten Abelone Glahn, som skrev den glimrende bog og jo har været tæt på i så mange år, Fire børn fik de sammen foruden børnebørn og de to børn, som Peter havde fra tidligere. Han vil blive stærkt savnet

At folkemusikken boomede op gennem 1960’erne og 1970’erne og også videre frem spillede Peter en stor rolle i, bl.a. fordi han på sit produktionsselskab AbraCadaBra og på forlaget Exlibris producerede mange plader, der fik stor betydning og succes. Han så mulighederne og fik dem virkeliggjort. Han havde sans for forretning, så musikernes muligheder og blev en vigtig person på den danske folkemusikscene, også politisk, og med egne politiske sange og flere album. I DR arbejdede han også hen over årene.

Peter Abrahamsen turnerede flittigt, selv efter at han blev syg for få år siden, men kæmpede sig tilbage og imponerende udgav et album sidste år. Han ville afrunde sit musikalske liv med dette album, som Nils Thorlund anmeldte her på siden. ”For enden af vejen”, hedder det. Det blev et flot punktum for et langt og vanvittig alsidigt liv fyldt med musik og kærlighed.

Nils T. skrev bl.a.: ”Siden de sene 1950´ere har han på broget vis sat sig spor i det danske musikalske univers, såvel på scenen, bag lydpulten, bag skrivebordene som nær sagt alle mulige andre steder. Han kan med tilfredshed og ro i sindet se tilbage på en imponerende række af markante resultater af sit mangesidede virke”.

Svanesangen rummer fire helt nye og fem tidligere indspilninger og afspejler, hvad der har rørt sig i Peter Abrahamsens sind gennem specielt en senere årrække. Der er egne tekster og melodier, tilsvarende af musikalske kolleger og anerkendte danske poeter samt traditionelt materiale. Som blot et par eksempler kan nævnes hans egen ”Sommervise til Nordfalster”, Johannes V. Jensens ”En sømand har sin enegang” og den traditionelle irske ”Molly Malone”. Her medvirker et overflødighedshorn af gode musikere og sangere, herunder helt naturligt hovedparten af de folk, han har benyttet sig af gennem årene samt fire af hans seks børn. Arrangementerne er smagfulde og klædelige i deres sympatiske tilbagelænethed. De medvirkende musikere viser deres kompetencer og stiller sig loyalt bag den aldrende hovedsolist. ”For enden af vejen” byder på behagelig vellyd, og både Abrahamsen selv og de øvrige vokale solister udfører deres indsatser med nærvær og engagement”.

En lang og farverig karriere er slut. Æret være dit minde.