Foto: Bjørn Opsahl

Foto: Bjørn Opsahl

Tidligere har jeg her på rootszone.dk rost aftenens hovednavn Israel Nash. Jeg synes, at hans sange kommer bedst til deres ret med akustisk backing. Når han optræder med sit band, befinder Israel Nash sig i den rockende ende af americana-betegnelsen. I forhold til de tidligere optrædener i Danmark var bandets koncert mere unuanceret. Selv om pedalsteel-guitaren er blevet en vigtig del af lydbilledet, så er fem sange i træk i sammen tempo og toneart fyldt med elektriske lyd- og feedbackeffekter mere rock end roots.

Derfor vil jeg her hellere præsentere aftenens supportnavn, norske Monica Heldal. Hun er født i 1991 i Bergen, synger, spiller akustisk guitar og skriver selv de fleste sangene på sit repertoire. Så spørger man måske: Er der plads til endnu én af disse helt unge, nordiske sangere/sangskrivere med skrøbelige lillepigestemmer? Ja. For det er ikke kun jeg, som nyder at lytte til Heldal. I sit hjemland har hun allerede modtaget flere priser for sit debutalbum fra 2013, Boy from the North.

Hun synger naturligvis godt med en blød, klar og ren stemme, uden at hendes sangstil skiller sig væsentligt ud. Hendes guitarspil er temmelig avanceret. Hun er ved at udvikle et særligt fingerspil, der lyder som f.eks. Bert Jansch. I Loppen optrådte hun solo og holdt sig mest til simpelt guitarakkompagnement. Under et ophold i Irland blev hun blev fascineret af den lokale blues-rockguitarist Rory Gallagher. Hun optrådte ved en mindekoncert for ham, hun har taget nogle af hans sange på repertoiret og har lært sig nogle af hans slideguitar-teknikker.

Det er imidlertid hendes talent som sangskriver, der skiller hende ud fra mængden. Her er hun nået langt. Åbningssangen Silly Willy ramte samme melankolske stemninger som flere af Nick Drakes sange, men også Boy from the North og Conman Coming er ikke kun godt håndværk, men udtryksfulde sange.

Det er naturligvis en stor udfordring at spille stille lyttesange som opvarmning til en rockkoncert. Det har hun prøvet før, idet hun har indledt en Tom Petty-koncert i Norge, og mod slutningen af sit sæt i Loppen måtte hun sande gæsternes utålmodighed efter at høre Nash. Men Monica Heldal fik sin Danmarks-debut, og så kan man håbe, at vi kan nyde hendes musik i bedre danske omgivelser næste gang.

Foto: Claus Hellgren Larsen

Foto: Claus Hellgren Larsen