Så lykkedes det trods covid-19 at afholde årets Mariefestival i vestjyske Ansager. Der var 29 navne på programmet i de fire dage, festivalen varede med musik på seks scener, hvoraf den ene var mobil! Det var ”Musikbussen”, som kørte rundt i hele byen med syv forskellige bands på ladet i løbet af festivalen, og bragte musikken rundt i lokalområdet.

Musikbussen

På programmet kunne man fredag glæde sig over Stanley Samuelsen, Folk Friends og The Grandfætters, og senere under festivalen Kejser Larsen Band og Kristian Rusbjerg, der alle har dybe rødder i folk’en. Lørdag var det især de to troubadourer Anders Mikkelsen og Tom Brakl, der dominerede inden for denne genre. Begge musikere gav to koncerter og begge i Musik Galleriet og i Ansager kirke.

Anders Mikkelsen udfoldede sig med bramfri humor og stort lune, og han fik latteren til at rulle, ikke mindst da han introducerede sin sang ”fem meters afstand”, som også hed det samme lang tid før coronakrisen. Men Anders Mikkelsens tekster er ikke blot underfundige og skrevet med et glimt i øjet. Der er også en mening med hans skriblerier, så man kan sætte dem i perspektiv og tage dem til eftertanke. Han strør også om sig med fine melodier, som eksempelvis hans hjemstavnssang fra Thy ”Limfjordslandet” og den smukke ”Før solen går ned”.

Anders Mikkelsen

Dansk-irske Tom Brakl, (øverste foto) som er bosiddende i Kiel, er ekspert i at omskrive fortrinsvis ældre britiske viser og sange. Han gav sin helt egen fortolkning af titelmelodien til TV- serien ”When The Boat Comes In”, der blev vist sidst i 1970’erne. Der var numre skrevet af bl.a. The Band, Tom Waits og Richard Thompson, og alle blev de taget under kærlig behandling af Tom Brakl. Han forstår at udvælge numre, som passer til hans flotte stemme, der rigtig kom til sin ret i en sang af canadiske Gordon Lightfoot.

Troubadouren finder sange, som han går helt til bunds i og vender vrangen ud på og får teksterne til at fremstå skarpe på en ny måde. Som i The Moving On Song, hvor han tager afsæt i sin fars liv. Tom Brakl var ellers lige gået i gang med et cd-projekt, da det blev ”corona-tid”. så det er skudt til hjørne i øjeblikket. Men vi må håbe, at han snart får det tilbage på banen, så vi kan nyde hans kraftfulde stemme, også når der ikke er koncert.

Så det var dejligt at det igen lykkedes at afholde en festival, selv om det var i en lidt anderledes opsætning end vanligt. Men godt at Helge Engelbrecht og de mange frivillige tog udfordringen op, og fik gennemført de fire dage med de nødvendige restriktioner.

https://www.youtube.com/watch?v=0eDcvVB5PJQ