manran wintercoat (1)Efter at have oplevet det skotske band Mànran med den karismatiske Norrie ”Tago” McIver som forsanger flere gange tidligere, var det med spænding, jeg så frem til at høre bandet med en ny mand på vokalen.

Overraskende nok var det ikke bandets nye sjettemand Craig Irving, der ligesom ”Tago” spiller guitar, men violinist og sækkepibespillende Ewan Henderson, der overtog hvervet i de vokale numre. Foruden de nævnte instrumenter spiller han også diverse fløjter og klaver. Han mangler stadig lidt i at kunne synge med samme hastighed og styrke som Norrie McIver, men han er godt på vej.

Mànran ligger på den musikalske overhalingsbane med deres kraftfulde og iørefaldende instrumentale melodier, hvor jigs og reels følger hinanden i kvikke sæt. De suppleres af enkelte melankolske melodier, som ofte netop er de vokale numre med Ewan Henderson i front.

Ewan Henderson

Ewan Henderson

Bassisten Ross Saunders har fortalt til BBC: ”Jeg tror, ​​at vores lyd er for alle generationer. Vi prøver ikke at være et boyband. Vi ønsker blot at tage ud og eksponere sproget og lade folk lytte til traditionel musik i almindelighed. Det er det vigtigste”. Og det gør de seks unge musikere også rigtig godt, hvilket deres nye single ”Trod” også er et bevis på. Der bliver mulighed for at høre eller genhøre Mànran på årets Tønder Festival, hvor de spiller lørdag og søndag. Foruden ovennævnte Ewan Henderson, Ross Saunders og Craig Irving består bandet af harmonikaspillende Gary Innes, Ryan Murphy fløjte og uilleann pipes og Mark Scobbie på trommer.

Det talentfulde band har spillet sammen i ca. fem år, og de bliver bare bedre og bedre for hver gang. De er uden tvivl et af de mest autentiske folkrockbands, og de spiller deres hjemlands musik med næsten udelukkende gæliske sange på repertoiret. Vi fik en god blanding af melodier fra begge bandets albums – det første ”Mànran” udkom i 2012 og blev anmeldt her på siden. Efterfølgeren til den første CD ”The Test” udkom året efter.

Der var ret hurtigt udsolgt til denne koncert med musik, som egentlig opfordrede til at danse og hoppe på stedet. Men det tillod pladsen desværre ikke.

http://manran.co.uk/

https://www.youtube.com/watch?v=woydj4RX4mY