Canadiske Irish Millie er på Danmarks-besøg, og trods sine bare 14 år er hun et ekstraordinært musiktalent, og det fik vi bevis for på Musik over Præstø Fjord Festival. Selv om det ikke var en egentlig koncert, men et dansearrangement hun spillede til, var der rig lejlighed til at nyde hendes energi og vidunderlige tone og hvordan hun behersker de særlige teknikker i den canadiske fiddle-stil.

Hun fortæller, at hun som treårig hørte mester-fiddleren Natalie MacMaster (50 år) for første gang. Herefter plagede hun sine forældre for at få lov til at spille violin og fik sin første, da hun rundede seks år, ligesom hun også fik en god violinlærer. Hendes far akkompagnerede hende på sin guitar, og de begyndte at optræde i lokalområdet. De indspillede og udgav debutalbummet ”Thirteen” under coronanedlukningen i 2020. Denne resulterede i en Canadian Folk Music Award-nominering i kategorien Best Young Performer of the Year.

Videre fortæller Irish Millie, at hun holder af al slags fiddle-musik, men at hun især elsker den særlige Cape Breton-stil (en fransk-canadisk udgave af det irsk-skotske repertoire). Det hurtige tempo og energien er særlig udfordrende, men hun lytter til den musik, hun synes om, og på den måde har hun udviklet sin stil. Desuden er hun begyndt selv at komponere.

Hun spiller i bandet The Fiddle Styx, men på denne turné er mor og far med. Far Murray Shadgett er guitarakkompagnatør, og moderen fungerede som caller til squaredansen – og hvilken musik- og danseglæde vi blev vidner til! Dette må siges at være lidt af et positivt alternativ til de gængse forestillinger om besværlige teenagere i familierne. Den unge violinist er uden tvivl på vej til større international anerkendelse, men inden da kan du nå at opleve hende f.eks. på en koncert i Mojo, København d. 11. august.