Eleanor Shanley er stadig i gang med sine turné rundt i Danmark i forbindelse med sin nyeste cd-udgivelse.    Vi to travle rootszone-skribenter tog til Roskilde til søndag eftermiddags koncert, og sådanne matiné-arrangementer i weekenden er en god idé og fungerer fint. Publikum kan nemmere afsætte et par timer end en hel aften, før arbejdsugen starter, og travle musikere kan evt. nå en aftenkoncert, hvis det skulle være. Roskilde Folkemusikklub fik da også fyldt Gimle til en god koncert og et begejstret publikum. Kun vi lagde lidt låg på, selv om vi samtidig beundrer og holder af Eleanor Shanleys smukke stemme og flotte sang, ligesom de to musikere var helt i top og dem, der sørgede for, at det ikke blev for meget af det samme.

Foto: Per Dyrholm

Foto: Per Dyrholm

Shanley har haft og har en fin karriere, der blev kickstartet, da hun nærmest ”overnight” for vist mere end 20 år siden kom med i De Dannan, hvis seneste sangerinde Dolores Keane var stoppet. Det blev til fem meget aktive, verdensturnerende år, før Eleanor S. begyndte at synge i eget navn. Det har hun gjort siden, men også i samarbejde med andre, ligesom De Dannan stadig kalder med jævne mellemrum, f.eks. meget snart i anledning af de 40 år sammen. I en eller anden konstellation, vistnok den med Alec Finn, men ikke Frankie Gavin. Anyway, hun har siden dengang jævnligt gæstet Danmark og bliver modtaget som en dronning. Hun har et stort publikum, der bare elsker hende.

Og hun beviste endnu engang, at hun er én af Irlands bedste sangerinder – og det i sig selv siger ikke så lidt. Hun præsenterede os for mange af sine egne favoritsange, og de spænder vidt. Lidt for vidt vil nogle måske mene, men det fungerede fint live at springe fra Beatles over Ry Cooder, Richard Thompson til Boo Hewerdine og Tom Paxton – og også krydre det hele med traditionelle irske sange. Vi kunne igen synge med på Long Black Veil, men også en rigtig dejlig udgave af ”Forever Young” fra den nye CD.

Ind imellem blev de to dygtige musikere, som hun har samarbejdet med i mere end et årti nu, nemlig Paul Kelly på mandolin og violin og Frankie Lane (akustisk guitar og dobro) sluppet løs i nogle traditionelle instrumental-medleys. Det gav en virkelig frisk afveksling til de mange sange, som trods variationen i repertoiret kommer til at lyde lidt ens – så smukt og sødt. Vi  savnede lidt sparken røv og dynamik. Det kan til dels skyldes, at jeg, fr. Jacobsen, aftenen før havde oplevet KILA i Portalen, det også irske, otte mand store kickass-band. Mere om dem senere. Men ærlig talt tror jeg, at en stor del af Portalen-publikummet ville have været mere vilde med Eleanor Shanleys stemme og charme.

Det siger en del om hendes popularitet i Danmark, at turneen er på vistnok 12 jobs. De sidste er Jyderup Højskoles arrangement i aften d. 28.1. Underværket i Randers , Skovsgaard Hotel i Brovst fredag, Halkær Kro lørdag og Hagges i Tønder på søndag 1. februar.

http://www.eleanorshanley.com/