Le Vent du Nord

Le Vent du Nord

Tønder har igen mere nyt på menuen og er i det hele taget godt i gang med at strikke årets jubilæumsfestival sammen. Med de allerede annoncerede navne og fem nyeste er der allerede ved at tegne sig et farverigt mønster.

logotfFra Canada kommer Alan Doyle Band. Alan Doyle er ellers frontfigur i Great Big Sea, men er aktuel med et soloprojekt og albummet ”Boy On Bridge”. Her udlever han sin drøm om at spille country med både folk og rock i. Med sig har lige fiddleren og sangerinden Kendal Carson, guitaristen Cory Tetford, pianist Todd Lumley og bassist Shehab Illyas. Kris MacFarlane fra Great Big Sea sidder bag trommerne.

Le Vent du Nord fra Quebec er gamle kendinge, der spreder glæde med deres smittende spilleglæde og steppende fodrytmer. Le Vent du Nord har udgivet syv albums, det seneste ”Tromper le Temps” fra 2012. Det høstede masser af roser og gav bandet nomineringer ved Canadian Folk Music Awards.

Trioen John McCusker, John Doyle & Michael McGoldrick er en supergruppe af instrumentalister. Hver for sig og sammen har de spillet i masser af sammenhænge og er nået ud til et stort publikum. Violinen står skotske John McCusker for, og den har han blandt mange andre spillet sammen med Mark Knopfler. Alan Doyle fra USA på guitar er kendt fra Solas, og den suveræne piper og fløjtespiller Michael McGoldrick kender vi også fra alverdens sammenhænge. Han var i sin tid med til at starte Flook,  har spillet med Lúnasa, og arbejder nu med sit nye projekt Michael McGoldrick’s Future Trad Collective.

Men der er også nyt blod og unge talenter på musikmenuen. Lynched er en irsk/dublinsk gruppe, bestående af bl.a. de to brødre, Ian og Darragh Lynch, der smart har givet inspiration til bandnavnet. De bevæger sig mellem yderpunkter som folkpunk og gammel irsk sangtradition og er bl.a. dykket ned i sange fra traveller-kulturen. Sammen med multimusikerne og sangerne Cormac Dermody og Radie Peat har de skabt et bredt lydbillede, der giver endnu en facet til den keltiske musik. Bandet er på vej med deres debutalbum (til maj).

Sidste navn i denne omgang er den irsk/canadiske/skotske kvintet The Outside Track, der her i marts var på en kort Danmarksturné med et frisk og alsidigt bud på traditionsmusikken. De fem ferme musikere har stor virtuositet, familiehistorie og lidenskab i bagagen. Aoife Scott fra Dublin er datter af Frances Black og niece til Mary Black, violinist og stepdanser Mairi Rankin kommer fra den kendte Rankin-familie i Cape Breton, harpespiller Ailie Robertson fra Edinburgh er en af Skotlands toneangivende unge folkemusikere. Også skotske harmonikaspiller Fiona Black og ene hane i kurven, guitaristen Cillian O’Dálaigh, fuldender billedet. Jo, der er smagfuldt kræs på plakaten.

http://www.tf.dk/