logotfPå et pressemøde torsdag i København afsløres formentlig de resterende navne på årets Tønder Festival, men allerede for få dage siden blev de følgende nordiske og internationale navne tilføjet programmet. Alt tegner til, at det bliver en rigtig fed fødselsdagsfest, når det går løs sidste weekend i august.

Poul Krebs har fine anmeldelser for sit nye album ”Asfalt” med til Tønder, og desuden har han  Kevin Welch (USA) og Henning Kvitnes (Norge) med sig foruden Dustin Welch (ja, sønnike og guitarist) og den norske sangerinde Ida Jenshus samt et band af stærke musikere. I sine helt unge år spillede Poul Krebs også på Tønder, nemlig i 1981 sammen med Lilholt og John Nørgaard. I de mellemliggende år har han haft masser af succes og har udgivet mere end 20 albums.

Den markante danske sangskriver, Mikael K, har sin helt egen stemme. Både bogstaveligt og i sine sange. Han & Klondyke er superaktuelle med albummet “Sange Fra Nord”, der velfortjent har fået fine anmeldelser ligesom de foregående fem, især det seneste. Hans musikunivers er folk, country og roots, men serveret på den popcharmerende måde, der får folk til at lytte og mærke. Også fordi historierne er vedkommende, poetiske og humoristiske og med både lune og alvor. Denne gang handler sangene om mennesker, som Mikael K har lært at kende på hjemegnen. ”True Stories fra Nordjyllands,” som han siger.

Harald Haugaard

Harald Haugaard

Violinist Harald Haugaard kommer med sit band og ikke mindst med sangerinden Helene Blum, der sidste år udgav endnu et rost album. De to er med i superligaen i den danske folkemusik – sammen med en hel del andre, skal jeg skynde mig at sige – for niveauet er i det hele taget megahøjt. Parret, professionelt og privat, har turneret intenst over det meste af Europa, USA og Canada. Harald Haugaard er kunstnerisk leder af nabofestivalen FolkBALTICA og har indgået et samarbejde med Tønder Festival om talentudvikling af unge folkemusikere. Derfor kommer FolkBALTICAs ungdomsensemble med hele 40 talentfulde musikere til Tønder og indgår i festivalens Master Class Workshop med internationalt kendte musikere. Det bliver smuk dansk musik med de to + deres tre  fine musikere i bandet.

To store dansk/nordiske folkemusikbands har også meldt sig under fødselsdagsfanerne i Tønder. Man kan være sikker på, at ottemandsbandet Habadekuk sikrer en omgang fest, farver og folkemusiktradition med godt gang i polkaer, jigs og rytmisk opfindsomhed. De spiller gamle melodier fra Thy, Fanø, Læsø  og andre danske egne og krydrer repertoiret med egne kompositioner. De har fornylig udgivet albummet ”Kaffepunch” og skal på Skagen Festivalen modtage ”Den Danske Folkemusikpris”.

Big Basco med deres unikke blanding af træ og messing, traditionsmusik og eksotiske rytmer giver den gas. En legering i folkemusikken, kalder de sig selv. Big Basco hedder de, når kvartetten Basco udvides med flugelhorn, valdhorn og tuba. Musikken er nordisk, engelsk, skotsk, irsk og nordamerikansk. Det er dygtigt, flot, underholdende og vildt populært.

De irske brødre i HudsonTaylor har de seneste to år været store publikums-darlings i Tønder, og de kommer sørme tilbage også i år. Når nu festivalen fylder rundt og i høj grad også favner de yngste musikere, så skal disse to populære drenge da også være med. Unge er de, bare 20 og 22 år, men allerede nu efter et par år som support for flere store navne, står de nu selv øverst på plakaterne.

Madison Violet

Madison Violet

Et dejligt gensyn med Sarah Lee Guthrie (datter af Arlo Guthrie) sammen med ægtemanden Johnny Irion bliver det til. De føler sig på hjemmebane i Tønder, og deres bløde americana rammer både bredt og ind i den enkeltes hjerte. Indimellem kommer Sarahs rødder også helt klart til udtryk, når de to f.eks synger Woody Guthrie. Deres seneste album ”The Wassaic Way” kom sidste år indimellem deres flittige turneren.

Madison Violet alias Lisa MacIsaac (guitar, mandolin, violin, sang) og Brenley MacEachern (guitar, sang) fra Canada bydes også hjerteligt velkommen tilbage til Tønder. De har været med flere gange og, mener jeg at kunne huske, var for nogle år siden det band, der solgte allerflest albums på årets festival. Deres musik er da også både lækker og lyttevenlig med up-tempo sange og charmerende er de da også. Lisa MacIsaac er en dygtig traditionel fiddler fra Cape Breton, og Brenley MacEachern fra Ontario har især country- og popmusik med i bagagen. Tilsammen canadisk americana! Med sig har de som oftest før Adrian Lawryshyn på bas og multi-instrumentalisten Christine Bougie.