Årets Tønder Festival blev skudt i gang torsdag af Tønders borgmester Henrik Frandsen og Irlands ambassadør i Danmark, Cliona Manahan. En stor flok børn slap balloner i det irske flags farver løs, og de hvide, grønne og orange farver klædte den blå himmel, mens irske Flook spillede en veloplagt koncert på Open Air. Sarah Allens og Brian Finnegans fløjter, Ed Boyds guitar og John Joe Kellys bodhrán var perfekte sammen, og man kunne ikke have ønsket sig en bedre start end de irske jigs og reels, som cementerede hvor vigtig den traditionelle folkemusik stadig er på Tønder Festival. Det 21 år gamle band, som tog en pause mellem 2008 og 2003, spillede sidst i Tønder for hele 13 år siden.

irsk

Cliona Manahan

Dagen bød på 21 koncerter i den mest intens hede, og i skrivende stund er kun ni afviklet, men det siger alligevel sig selv, at denne skribent ikke har hørt dem alle sammen. Men jeg fik mig en lille god dosis Jacob Dinesen på Open Air, en smagsprøve på Margo Price, der gav et nummer direkte live i DR’s lille telt og spiller koncert fredag. Hun spås en strålende karriere som countrystjerne, og på spørgsmålet om, hvad hun mener om det, svarede hun, at ”hun egentlig ikke tænker på sig selv som stjerne, og at det ikke er vigtigt. Men det er da rart nok, at tjene flere penge nu og slippe for også at arbejde som servitrice”.

Senere fik vi en vidunderlig times tid i selskab med skotske Adam Holmes and The Embers på Klubscenen. Holmes har en vanvittig smuk stemme, der nærmest kærtegner ordene og smelter kvindehjerter. Hans sæt indeholdt adskillige ørehænger – sange, der efter min bedste har hitpotentiale. Det kan og bør ikke vare længe, før han får det helt store gennembrud. Han og The Embers er ”up there” med de bedste.

flook

Flook

På samme scene fulgte amerikanerne Rob Ickes & Trey Hensley, to rene ekvilibrister på hhv. dobro og guitar og den helt ægte bluegrass-vare. Åh, hvor gjorde det godt. Og så igen på Open Air igen for at lytte lidt til The Peatbog Faeries syrede celtic fusion med nærmest psykedeliske sækkepiber og andet godt. Lige om lidt (torsdag kl. 21) spiller Tina Dickow på næsten samme tid som amerikanske Jason Isbell og senere Niels Skousen over for Jeffrey Foucault. Sikke nogle dilemmaer, men jo også ren luksus. Og der er tre dage mere!

Jacob Dinesen m. band Fotos: Per Dyrholm

Jacob Dinesen m. band Fotos: Per Dyrholm