Mundomandagene fortsætter i Tivoli, som om mindre end en måned kan fejre sin 175 års fødselsdag. Mandag 23. juli indtager Gangspil scenen, som de nok skal indtage og sætte gang i Orangeriets publikum med deres veloplagte og engagerende traditions-folkemusik.

Den gamle have er vitterlig gammel, men også altid i udvikling, Skønt er det dog, at balancen mellem de mange elementer i en moderne turistattraktion holdes, sådan at den taler til både familier, børn, unge, voksne, danskere og alverdens turister med sine forlystelser, spisesteder, børneting, rolige hjørner, blomster – og ikke mindst musik. Den har altid været i højsædet i Tivoli.

I nu syv år har Tivoli viet en af sine scener til folke- og verdensmusikken, og programmet gennem hver sommer spænder vidt. For nogle uger siden var det trioen Wolski, som samme dag udgav deres første CD (og den vil blive anmeldt snarest, men med beklagelig forsinkelse). For et par uger siden var det Lunau & Sund og sidste mandag amerikanske Anthony Da Costa bakket op af danske The Sentimentals med MC Hansen på guitar. Anthony Da Costa er en dygtig og endog meget lovende singer-songwriter, og han og bandet gav den ganske meget rock-gas, men fedt var det.

Malene D. Beck Foto: Carol Kennedy

Denne mandag byder Orangeriet-scenen altså på, hvad man vel godt tør kalde rigtig folkemusik – hvad det så end er. Men i al fald er udgangspunktet for Gangspil den traditionsbærende danske folkemusik med – som Tivoli skriver i foromtalen: ”Hurtige hopsaer, pulserende polkaer og vemodige valse fra Fanø, Læsø og også København”, hvor de to faste medlemmer ofte holder til. Når de da ikke er på en af deres mange turneer i forskellige band-sammenhænge. Ikke mindst har både Lydom og Bugge rejst en stor del af USA tyndt med deres musik. Man kan også tilføje, at de spiller ”vital og virtuos violin, hårrejsende herlig harmonika og muskuløs, melodiøs mundharpe”!

For både violinist Kristian Bugge og harmonika & mundharmonikaspiller Sonnich Lydom er travle musikere, som spiller mange koncerter i ind- og udland og med diverse musikere. Morten Alfred Høirup indgår ikke som tidligere i Gangspil, som derfor er en duo. Men i Tivoli bliver de så alligevel til en trio for en stund, fordi pianisten Malene Daniels Beck spiller med denne aften. Mange gode historier binder musikken sammen, og der indbydes både til dans og sjove historier, som fortælles med stor indlevelse og masser af musikalsk overskud.

Sonnich Lydom har i de seneste 25 år genintroduceret både den lille, toradede diatoniske harmonika og mundharpen i den danske folkemusik, og musikken fra Fanø, hvorfra Sonnichs familie stammer, har en særlig plads i hans hjerte. Han er kendt for sit arbejde i bands som Dronningens Livstykke og Marianne Green Band og ikke mindst i ULC. Kristian Bugge spiller også i Habadekuk og kommer direkte fra jobs på Heb Celt Festival og Nordengland, men også i Jensen, Bugge & Høirup og med flere endnu. Gangspil spiller i Thy på tirsdag og Læsø torsdag d. 25. juli, og så venter udlandet snart igen.

I 2015 udgav Gangspil som trio deres første album, som de modtog Traditionsprisen for ved DMA Folk i 2016. Albummet kaldte sig også ”Extreme luxury folk” –  og det bliver det bestemt i Tivoli.