Man kan kun give Tønder Festival ret, når den selv fastslår, at ”programmet på TF 2018 bugner og strutter”. For hold nu op, hvor det gør. Sig mig, er festivaldagene udvidet til det dobbelte antal? Jeg spekulerer allerede over, hvordan jeg skal nå det hele – og ved, at det er en kamp, der allerede er tabt. Men en luksuskamp! Og man kan jo altid prøve.

Parker Millsap

Er der en, jeg skal nå af de nu allersidst annoncerede, så er det et genhør med Parker Millsap, hans stemme, musikken og bandet må jeg bare høre live igen. Det samme gælder vores egen Lukas Graham, for sådan er det bare, når man har fulgt ham og hans fantastiske succes lige fra starten. Countrykometen fra Californien, Sam Outlaw, kommer igen, Niels Hausgaard selvfølgelig også, sådan skal det også bare være. Søren Huss, klart at han skal opleve og opleves på Tønder. Det samme gælder den svenske gigant, Mikael Wiehe, de nye Northern Assembly, amerikanske JD McPherson og endnu et outlaw-navn (dog ikke som efternavn) – Paul Cauthen. Spændende nyt!

I alt kommer kunstnerne fra 13 lande: Canada, USA, Australien, New Zealand, Ungarn, Tyskland, England, Irland, Skotland, Grønland, Norge, Sverige og Danmark. Med mange nye navne føjet til her i april er programmet fuldendt, og selv om det kunne være sjovt at blive overrasket igen i løbet af sommeren, så er her vist rigeligt med koncerter at give sig i kast med om næsten kun fire måneder.

Fra det østlige Canada kommer The East Pointers som nyfortolkere af den traditionelle folkemusik og country- og bluegrassnavnet Pretty Archie. Fra hhv. Texas og Vancouver kommer duoen Jolie Holland & Samantha Parson, som også arbejdede sammen i det alternative countryband The Be Good Tanyas.

Bandet Lankum fra Irland har været i Tønder under navnet Lynched og har netop vundet flere priser ved BBC Radio 2 Folk Awards. De står for et meget personligt bud på den traditionelle musik, og det er bare helt fint, at veteranerne fra Lúnasa også kommer igen. The Elephant Sessions fra Skotland får vi også gensyn med (de var her i 2016).

Lukas Graham

Foruden sværvægteren fra den politiske musikscene, Mikael Wiehe, kommer en anderledes svensk kunstner, som fik sit gennembrud i 90’erne med en hel anden musik, nemlig Sophie Zelmani (øverste foto). Megakendt i Danmark er hun vist ikke, men så er det måske også på tide efter 11. albums, det nyeste ”My Song”.

En af Danmarks bedste sangere, Søren Huss, har fortjent fået fine anmeldelse for sit seneste album, ”Midtlivsviser”, så han er nok et scoop at have med, ligesom den sædvanlige publikumsmagnet og Tønderveteran Niels Hausgaard. Festivalhjemmevante Lukas Graham vender ”hjem”, Northern Assembly stormer frem og til Tønder, albumaktuelle og en hel del spillede på P4 Laura Mo kommer også ligesom Bastard Kvintet, danseorkester på den traditionelle danske folkemusikscene.

De studerende fra folkemusikuddannelsen på konservatoriet i Esbjerg lige så og da ikke mindst igen Folk Spot Denmark. Som sædvanlig præsenteres en vifte af stærke danske og nordiske folkrootsnavne. I år er det Huldrelokkk, Louise Støjberg/Martin Rauff, Pøbel, Mary Jean, Vingefang, Hudna og Elmøe & Hoffmann. Dem hørte jeg for få dage siden i København, og det var en smuk og meget udsøgt koncert, de leverede på Montmartre.

The East Pointers

Programmet er helt vildt, det favner vidt og bredt, her er folkemusik, roots, blues, country, americana og alt muligt i nærheden af genren og måske lidt ud over, f.eks. rockbandet Kellermensch. Musikken kommer i alle afskygninger, formater og udtryk, og bliver et kreativt kludetæppe af høj kvalitet. Det bliver som sædvanligt ekstremt svært (umuligt) at vælge.

Men man kan begynde at planlægge, når koncertprogrammet med tider foreligger på www.tf.dk fra 1. maj. Fra 20. april kan du samme sted se omtaler af alle kunstnerne. Og du er mere end velkommen til her på siden at læse alle vores foregående artikler om Tønder Festival 2018! Ikke mindre end 71 bands/solister (hvis jeg har talt den lange liste rigtigt!) bliver det til, hvis både Folk Spot og Folkekons kun regnes for ét hver. Wow, wow, wow, skulle jeg hilse at sige – selv om der er enkelte gamle kendinge, jeg personligt (også) godt kunne tænke mig et genhør med. Jeg glæder mig til gensyn med vennerne – The Big Chill (kan DU huske denne fede film med masser af musik?). Den amerikanske titel passer SÅ fint til Tønder Festival.

www.tf.dk

Jolie Holland & Samantha Parson