Hele tre kontinenter mødes på den gode Halkær Kro i dagene 1. til 3. juni. Og det er hele 24. gang, at kroen affyrer sin årlige festival med topmusikere fra Chile, Finland, Færøerne, Canada, Sicilien/Grækenland og Skotland. Endnu engang præsterer og præsenterer man en imponerende vifte af folkemusik. Faktisk er det otte lande, for danske ROD kommer også.

Det er første gang, at Le Vent du Nord spiller i Halkær, men de har været i Danmark en del gange. De er fransk-canadiske og fra Montreal. Denne gang kommer de i en ny kvintetopstilling, og man kan godt glæde sig til livlig og dejlig rytmisk musik med fodtramp og det hele. Bandet spiller sidst lørdag aften.

Kvonn Pressefoto

Allerede torsdag 19.30 er der i øvrigt koncert i Ejdrup Kirke med chilensk og sydeuropæisk fra to af festivalens bands. Før koncerten er der folkekøkken på kroen og bagefter spillemandsmusik.

La Mano Ajena fra Chile (den fremmede hånd) har været der før, og det samme gælder færøske KVONN. Alene med de to navne er publikum sikret både traditionel sydamerikansk folkemusik med jazz, klezmer og rock i og ligeledes musik med indflydelse fra stort set alle landene omkring Nordatlanten, og de spiller både koncert og til natbal. Nakaira (øverste pressefoto) leverer den sicilianske og græske musik – de seks medlemmer spiller på bl.a. violin, sækkepibe, fløjter, irsk og græsk bouzouki, guitar og percussion og giver også danseworkshop lørdage eftermiddag.

En af Skotlands højst respekterede, yngre sangskrivere og sangere i disse år spiller lørdag aften. Det er Kris Drever, søn af eks-Wolfstone Ivan Drever, og han er i følgeskab med guitaristen Ian Carr, som sørger for de keltiske rødder i musikken. De rammer flere koncertsteder omkring disse datoer, ligesom f.eks. La Mano Ajena også spiller i Tivoli 4. juni.

JPP/Järvelän Pikkupelimannit betyder godt nok de små folkemusikere, men man kan godt forvente sig stor musik. Den har de rejst med siden 1982, og musikken ligger på foreløbig ni albums. Fire violiner, kontrabas og harmonium fra de seks finner, som bortset fra en alle har ¨ i deres navne. JPP spiller også til natbal lørdag aften. Søndag spiller alle mellem kl. 11 og 13.

Le Vent du Nord quintet Pressefoto

Eskil Romme og de andre er med god grund stolt af årets program. Han er foruden musiker også økologisk landmand, og mad & drikke har altid været en vigtig del af festivalen. Derfor er der et helt program omkring mad. Lørdag kan man bl.a. opleve ”sildebrødrene” Jens og Hans, god økologisk øl fra Thisted Bryghus og whiskysmagning fra Skotland.  Halkær Kro er ejet og drevet af lokale kræfter gennem 25 år og har Økologisk Spisemærke i Guld (90-100 procent økologi). Man kan også komme på markvandring, ligesom der er cirkus for børnene – og ROD spiller kl.12.30 lørdag, fulgt af danseworkshop.

Festivalen er måske Danmarks mindste med sine godt 300 gæster udover 50 frivillige og mindst lige så mange musikere. Man befinder sig i smukke omgivelser ved Limfjorden, og der kan camperes lige ved kroen. Der er lagt op til en hamrende fed weekend.

https://www.halkaer.dk/