For noget tid siden udgav musiker og musikbooker Jens Rømer sin bog ”Mit liv med vin og musik”, og her på falderebet inden juleaften vil jeg gerne lige pege på bogen som en julegaveidé. Eller nytårsgave, fødselsdagsgave etc. Det er en spændende udgivelse, hvis man interesserer sig det mindste for vin, og ikke mindst hvis man samtidig går op i bogtitlens sidste ord, nemlig musik. Jens Rømer skriver grundigt om sit liv med musik, som har fulgt ham helt fra barndommen og livet igennem, og giver god info fra vinens verdens.

En lang rejse med en kammerat i hans pure ungdom satte gang i et aktivt musikliv, bl.a. fordi den bretonske musik og musikeren Dan Ar Braz gjorde stort indtryk på ham. Han begyndte at spille instrumentet bombarde og dannede bandet AR-FOLK sammen med bl.a. Kristian Lilholt i 1979.  Bror Lars Lilholt tog hans plads i 1982, men sideløbende havde Jens og de to brødre startet Trio Danois – især for at turnere i Bretagne. Rømer bragte allerede i ’79 Dan Ar Braz og flere gange endnu på turné i Danmark, hvor han en tid lang var et stort navn. Langt senere blev Jens Rømer mangeårig musikbooker på Klaverfabrikken i Hillerød. Historien er lang og detaljeret, og du kan læse den i bogen med de to røde tråde: Musik og vin, for sådan har Rømers liv været – og er det stadig!

160809_vinogmusik_bog_forside_72dpiHan etablerede i 1987 vinimportfirmet Route de Vin sammen med en ven med fokus på vine fra Côtes-du-Rhône-distriktet, der strækker sig fra Viennes (ved Lyon) i nord til Nimes i syd. De var taget til Vacqueyras i det skønne Provence, hvor de traf vinbonden Jean Dusserre med vingården Domaine de Montvac, som blev vennernes første import. Tre år efter flyttede familien Rømer til Frankrig, endda til Vacqueyras og et hus, de lejede af samme monsieur Dusserre, som de for længst var blevet venner med. Her boede de i fem år, og herefter retur til Danmark og efterhånden bl.a. Klaverfabrikken foruden mange vinforedrag.

Men det meget spændende ved bogen set fra denne vinkel er, at Rømer i forbindelse udarbejdelsen af den med tog en tur rundt til 18 vingårde i Rhône og Languedoc, som alle beskrives på få sider og hver med de faste spørgsmål: ”Hvad er specielt ved jeres vingård og vin”? og ”Hvordan er jeres vine, og hvad vil du anbefale at spise til”? Men ikke mindst har han udstyret en række komponister og musikere med to flasker vin fra hver sin vingård og bedt dem skabe et stykke musik i den stemning, som den enkelte har følt sig hensat i ved i sit eget tempo at nyde og lade sig inspirere af netop denne vin. Det er der kommet to CD’er ud af med i alt 21 meget forskellige stykker musik, skrevet af bl.a. Jens Jepsen & Benjamin Aggerbæk, Kristian Rømer (søn af Jens), Lars Lilholt, Irene Becker og Finn Olafsson, hvis forlag Olafssongs har udgivet (og sælger) den. Disse to CD’er hører med til bogen og giver en ekstra dimension og nydelse for alle os, der er ret vild med begge dele. Der er både folkemusikalske og klassiske (og flere) elementer i musikstykkerne.

Alt dette og mange flere ting kan man læse i ”Mit liv med vin og musik” i detaljer, og man må beundre Jens Rømer for hans præcise hukommelse, ønske om og evne til at få det hele med samt glæde sig over hans livslange og aktive passion for både folkemusikken og det frankofile. Hans memoirer er et fint miks, og så med musik på! I øvrigt også med gode fotos af sikkert diverse. Og så er især biografiens vin-del, som også er den længste, meget informativ og giver stor lyst til at rejse til Frankrig for at besøge netop disse vingårde. Både foredrag, bog og musik præsenteres på en turné i det nye år – mere om det kommer.

Interviews med vinbønderne med underliggende musik kan ses/høres på www.jensromer.dk/#medie

www.olafssongs.dk

jens-roemer-portraet-til-nytbrev