Vi kender den som ”Glade jul, dejlige jul”, men dens oprindelige, østrigske titel er ”Stille Nacht”. En smuk salme om håb, længsel og fred. Teksten blev skrevet i 1816 af præsten Joseph Mohr og fik musik til et par år senere af organisten Franz Xaver Gruber. Sangen blev spillet første gang til julegudstjenesten i Oberndorf i 1818, og sangen og begivenheden fejres voldsomt i Østrig i hele 2018.

Østrigerne er nemlig med rette meget stolte af denne sang, som er oversat til 300 sprog og dialekter og derfor synges over hele verden. Den er også på listen Unescos verdensarvs-liste. De i 1800-tallet berømte Rainer-sangere bragte den til USA og mange lande i Europa, ligesom også Strasser-familien havde succes med den.

Man skulle tro, at man i december måned hørte ”Stille Nacht” med fortsættelse Heilige Nacht døgnet rundt i Østrig. Men det gør man ikke, for de synger den (stort set) kun den 24. december. I 2018 er der linet 13 store events op med salmen som omdrejningspunkt. Der er adskillige steder, man kan besøge, som har forbindelse til hhv. Joseph Mohr og Franz Xaver Gruber i flere regioner i Østrig.  Hav en glad jul!