Engelske Kate Rusby, skotske Admiral Fallow, australske Spooky Men’s Chorale, amerikanske Guy Davis og en af Danmarks bedste sangere sammen med sit band Lukas Graham. Her er de nyeste tilføjelser til et allerede fantastisk program i Tønder med nu 23 vidt forskellige navne på playlisten. 

Kate Rusby er rigtig stor på den engelske folkscene og også uden for den. Her i landet nok ikke  ligefrem et ”household name” som hjemme i Yorkshire og det meste af Storbritannien. Men hun hører også til i den kaliber, hvor ordet ‘folkscene’ faktisk bliver overflødigt.

The Spooky Men’s Chorale Pressefoto

For hun er et af de navne, som lige fra starten for 20 år siden har gjort sig bemærket også langt uden for ‘egne’ rækker, til trods for at hun langt henad vejen holder sig til et traditionelt, britisk repertoire. Det skyldes både hendes  formidable talent og stemme og hendes ligefremme charme med humor og kvikke replikker, som man ikke helt forventer fra en så yndig pige. Man forstår knap det hele, for dialekten er ikke den nemmeste, men man forstår intensiteten og følelserne i hendes egne sange og fortolkninger. Da hun for en del år siden giftede sig med den skotske violinist, producer etc John McCusker, fik de nærmest status som celebrity-folkies.

Lykken holdt nu ikke – men det gør i høj grad begge deres karrierer. Kate Rusby har udgivet 10 solo-skiver foruden to julealbums. Den seneste CD fra 2012 hedder bare ”20” og markerede karrierens første 20 år med nye versioner af sange fra alle årene. Bunden blev i sin tid lagt med to bands, hun var med i, og jeg mener, at begge har været i Tønder, nemlig The Poozies og Equation. I det hele taget har hun været med i mange sammenhænge, bl.a. haft et stort hit i duet med Ronan Keating i 2006, og hun er selvfølgelig helt oplagt til Tønder Festivalen. Rusby er med til at holde en god balance mellem den traditionelle folkemusik og de mange, nye udtryk og måder at være folkie på, som hun samtidig selv er en fin repræsentant for.

Soul med sjæl

En anden, der har haft succes fra første sekund og noget af en sensation i Danmark sidste år med sit første album, er Lukas Forchhammer og hans band, tilsammen Lukas Graham. Graham var hans fars efternavn. Han var en kendt skikkelse i Tønder og efterhånden i hele Danmark, fordi han som en meget dygtig promoter fik rigtig mange spændende irske, skotske, canadiske og amerikanske bands på turné i Danmark. Desværre mistede Lukas sin far lige efter festivalen sidste år og mange andre mistede en rigtig god ven. Det ville have glædet Eugene Graham enormt at vide, at søn & band er tilbage igen i år på den festival, som han elskede og introducerede Lukas for allerede for en del år siden, og som – selv om det måske ikke umiddelbart lyder sådan – Lukas har suget masser af inspiration fra. Bl.a. via de mange musikalske bekendtskaber han gjorde i Tønder i teenagealderen. Lukas Graham har mange hits at øse af allerede, og Lukas synger helt sikkert også denne til sin far,  ” Dadda, Now That ou Are Gone (Aint No Love).”

Skotsk indie, blues-Guy og et stort herrekor

Et i Danmark næsten nyt band, skotske Admiral Follow, lyder som en spændende overraskelse. De har faktisk været i gang siden 2007, og via radioprogrammet Madsen har vi i et halvt års tid kunnet høre en del til det iørefaldende nummer ”Isn’t This World Enough”. Udover at love godt er det også et stærkt eksempel på den aktuelle indie-folk, der skrues så godt sammen og aktuelt stormer frem overalt i øjeblikket. Sanger, sangskriver og guitarist Louis Abott står i spidsen for de fem musikere, og sammen har de udgivet to albums, det seneste ”Tree Burst In Snow” fra sidste år – og i år nomineret som ”Scottish Album Of The Year”. Helt sikkert godt og populært nyt fra Glasgow.

 

Admiral Fallow, hvis første single var "Squealing Pigs" og udkom i 2010. Foto: Per Dyrholm

Den amerikanske bluesguitarist, sanger, storyteller og skuespiller Guy Davis, der har spillet på Tønder et par gange før, er tilbage her i 2013, og det kan både gamle og nye lyttere roligt glæde sig til. Han har en lang historie og også mange historier at øse af, en lang række CDer, også en fra i år, rigtig god gang i karrieren i USA – så han skal nok sørge for, at den akustiske blues & rootsmusik er i gode hænder – med sliderør (ikke slidrør….) godt placeret i den venstre.

Publikum kan også glæde sig til det spektakulære mandskor, The Spooky Men’s Chorale, der skulle være noget af et festfyrværkeri fra down under. 17 vilde australske mænd, der vil dukke op forskellige steder i løbet af festivalen med spændstige herrevokaler, musikalsk stand-up og diverse tossestreger, og måske har de alle sammen sort tøj og interessante hatte på.

For det skule have været et af kravene til optagelse i koret fra stifteren Stephen Taberner fra Blue Mountains i New South Wales for 10 år siden. De skulle selvfølgelig også være mænd, så forhåbentlig er der noget at glæde sig til, tøser! The Spooky Men’s Chorales kombination af mandestemmer, grynt, grin og grimasser skulle være garant for høj underholdningsværdi og måske endda skønsang. Få en forsmag på YouTube, hvor du  f.eks. kan finde en noget anderledes udgave af ”Dancing Queen”!

http://www.tf.dk/