Vokalisten Mia Guldhammer har hidtil været kendt for sin medvirken i elektrofolk-bandet Mallebrok, middelalderkvartetten Virelai og det internationalt sammensatte orkester Nøkken. Guitaristen, sangeren og komponisten Morten Alfred Høirup kan fremvise et imponerende musikalsk CV gennem ganske mange år, herunder – blot for at nævne et par enkelte – medvirken i Haugaard & Høirup og Himmerland.

Disse to musikere har nu fundet sammen i en helt ny duo, der har udgivet en digital EP, som kan høres på Spotify, iTunes, iMusic etc.  Duoen er sammen om noget helt nyt på den internationale folkemusik- og verdensmusikscene, nemlig gamle danske sange og ballader tilsat traditionel dansk musik, krydret med egne melodier, og arrangeret for sang, guitar og perkussion. Høirup akkompagnerer Guldhammer og sig selv på guitar i et udvalg af ældre danske viser.

Det er der som sådan ikke noget nyt og banebrydende i. Det specielle og interessante ved duoen er deres fravalg af melodiførende instrumenter, men ikke af instrumentale sekvenser i arrangementerne. De har valgt den simple løsning at fremføre de instrumentale indslag som mundmusik, udført af dem begge hver for sig og sammen. De har endda ikke holdt sig tilbage fra en rent instrumental komposition af Høirup – delvist som mundmusik.

Mia Guldhammers uskolede og let sårbare stemme har en autenticitet, som gør hende til en inderlig og nærværende fremfører af de gamle folkelige viser. Morten Alfred Høirup har aldrig været begavet med en stor sangstemme, men han kender sine begrænsninger og opnår det optimale som autentisk folkesanger – og ikke mindst i sin mundmusik.

En så enkel konstellation kræver et vist mål af arrangementer, specielt i indspilninger med henblik på gentagne aflytninger, og det har duoen formået, uden at den naturligt simple musik fremstår overarrangeret.

Guldhammer & Høirup er en ikke uinteressant nyskabelse på folkemusikscenen, og der må ses frem til mere end de fem stykker på ”Havde jeg blot vinger”.

https://www.youtube.com/watch?v=1zl96BOzhN8&feature=youtu.be

 

www.gofolk.dk