For 24. gang skal Den Danske Folkemusikpris uddeles under årets Skagen Festival, der bliver afholdt 5.- 8. juli. I år bliver det den nordirske The Sands Family, der skal modtage hæderen søndag 8. juli på Havnescenen.

Det er de fire søskende Ann, Ben, Colum og Tommy fra County Down, hvor de blev født ind i en familie med stolte folkemusiktraditioner. Forældrene Bridie og Mick spillede hhv. harmonika og violin, og begge kom fra familier med musikere og historiefortællere med stor kærlighed til den irske kultur. De fire ovennævnte søskende havde i øvrigt yderligere tre søskende – Mary, Hugh og Eugene. Sidstnævnte var også med i bandet, men omkom ved en trafikulykke i 1975.

De fire søskende begyndte at optræde på pubs og i forsamlingshuse og indspillede deres første LP i 1968, inden de vandt en konkurrence for folkemusikbands i Dublin. Det betød bl.a. en invitation til tre uger i New York i begyndelsen af 1971. Derfra gik det slag i slag, med flere ture til USA og Canada og ligeledes turnéer i Europa, især i Tyskland, men selvfølgelig også i Irland og Storbritannien.

De fire søskende har nu turneret sammen siden 1967 og har udgivet 15-20 albums. The Sands Family har netop afsluttet en turné med ni koncerter i det tyske og tre koncerter i Danmark og giver koncert søndag på Havnescenen i Skagrn. Alle fire synger, Tommy spiller guitar og banjo, Colum bas, guitar og concertina, Ben mandolin og guitar, og så spiller Ann Bodhran. Desuden kan man møde Ben Sands solo ved morgensang om fredagen på Kulturhus Kappelborg.

Ved årets Skagen Festival kan man også møde Na Leanai, som er den yngre generation af The Sands Family. Her møder man Hughs søn Fra,  Soscha og Eimear der er døtre af Ann, og Bens datter Ryanne. Na Leanai kan opleves både fredag og lørdag på Torvescenen. Moya, datter af Tommy, medvirker lejlighedsvist, men ikke i Skagen.

http://www.sandsfamilyfolk.com/