Den 18-årige Ingrid Bladt fra Sønderjylland er et ret ubeskrevet blad i folkemusikverdenen. Rootszones udsendte mødte hende første gang ved Back to the Roots festival i Rinkenæs og senere på året på Tønder festivalen, og her fortalte den unge musiker:

”Vi havde klaver derhjemme, så jeg begyndte at spille på det. Jeg ville gerne gå til spil på en musikskole, men det kunne jeg ikke, fordi jeg ikke var gammel nok, men jeg fik lov i første klasse. Så jeg spillede på klaver i et par år i vores lokale musikskole og så begyndte jeg at synge i vores kirkekor. Efter et års tid spurgte vores organist og dirigent, om der ikke var nogen, der havde lyst til at spille kirkeorgel. Det lød spændende, så i syvende klasse begyndte jeg på det og fortsatte de næste tre år. Det var både sjovt og meget udfordrende”.

Ingrid Bladt Tønder 2018Da Ingrid kom i 9. klasse, skiftede hun fra almindeligt klaver til rytmisk klaver og kom på Ollerup Musikefterskole i 10. klasse: ”Jeg var i 7.- 8. klasse, i 2013, begyndt at være træt af mit instrument, da det jo ikke var mobilt. Når de andre sad og jammede, kunne jeg jo ikke bare lige hente mit kirkeorgel”. Jeg kunne måske bare have valgt et andet instrument, men jeg var nok lidt for tøset, for jeg ville ikke spille guitar og få hård hud på fingrene”. Så den unge, musikalske pige skiftede endnu engang instrument.

”Det var min far, der spurgte om det ikke var bedre at prøve at spille nyckelharpe”, forklarer Ingrid. ”Jeg vidste faktisk ikke rigtig, hvad det var for et instrument, men så talte jeg med Perry Stenbäck og Peter Puma efter en koncert på et autoværksted i Jelling! Der fik jeg for første gang lov at prøve nyckelharpen. Perry havde en reserve, som jeg måtte låne”.

”Den havde jeg hjemme et godt stykke tid, uden at jeg rigtig fik begyndt at spille på den. Men på et tidspunkt skrev Perry, at enten skulle jeg købe den, ellers ville han godt have den tilbage. Så bestemte jeg mig for at købe den. Igen havde jeg den bare liggende indtil efterskolen, for der kunne man få soloundervisning på et instrument efter eget valg. Først valgte jeg sang, men fortrød og skrev til skolen, at jeg gerne ville spille nyckelharpe. For det var efterhånden gået op for mig, at folkemusik var vildt fedt, så det var det, jeg blev hooked på”.

Baggrunden for folkemusikken er at finde i Ingrids barndom, hvor hendes far havde spillet folkemusik, siden han var teenager og også havde spillet skolekoncerter. Ingrid fortæller: ”Han spillede bl.a. med ”Martin Morgenhår”, der af og til sov hjemme på vores sofa. Det var først senere, at det gik op for mig, at det var den store Martin Seeberg, der sov hjemme hos os. Da jeg selv begyndte at spille, fandt jeg ud af, hvor fedt og befriende det var ikke at være bundet af en masse ting, for når jeg spillede klaver, brugte jeg altid noder”.

Ingrid Bladt- Back to the roots 18”Men på nyckelharpen bruger jeg næsten aldrig noder, ikke fordi det er et problem at bruge dem, men jeg foretrækker at spille folkemusik, som det var før i tiden. Overleveringen fra mund til mund og øre til øre er spændende og udfordrende at være med til at bevare. Så det gør jeg egentlig nu. Jeg har jammet på Hagges med Perry Stenbäck og været med i en workshop, hvor jeg deltog med to andre”.

Ingrid Bladt spillede faktisk ved Back to the Roots Festival i marts, både sammen med Jesper Gloor og med bandet Heartlands ved åbningskoncerten. Nu har hun senest taget et stort skridt i sin videre karriere og uddannelse, da hun er begyndt i en praktikplads som klaverbygger hos Steinway & Sons i Hamborg. Men forhåbentlig får vi hende atter at høre herhjemme på nyckelharpen.