cd runrig klarRunrig har erklæret, at med denne har de udsendt deres sidste og 14. studiealbum. Det skotske band har formået at føre de stolte skotske musiktraditioner ud til det meste af verden med iørefaldende folkrock med stærke rødder i den keltiske musik og det gæliske sprog, som altid har stået bandets hjerte meget nært. Ligesom bandet har formået at ajourføre den skotske folkemusik i deres egen stil, er det nye album et godt eksempel på, at overliggeren bliver hævet gang på gang med bandets udgivelser.

The Story er nærmest en sammenhængende række af tilbageblik med mange minder. Og der skiftes flere gange mellem gælisk og engelsk på de enkelte numre, så det falder naturligt ind. Albummet er en slags pendant til bandets mere end 40-årige karriere, men alligevel nyskabende og tidssvarende.

Titelnummeret The Story er netop om længslen og minderne om ”de gode gamle dage”. Lige fra den lokale dancehall til nutiden. Den efterfølges af ”Onar” med duet af Rory Macdonald og Bruce Guthro med et meget iørefaldende omkvæd på gælisk – og måske et af de numre på albummet, som mest afspejler bandets lange glorværdige karriere med skiftende tempi.

Tempoet sættes væsentligt ned i den smukke og næsten højtidelige Rise and Fall, der har et lille instrumentalnummer, Elegy, som følgesvend. I det hele taget er der i flere af numrene givet god plads til instrumentale passager, som bandet også altid har været dygtige til. Guitaristen Malcolm Jones fortjener at blive fremhævet for sin fantastiske fingerakrobatik på strengene med mange flotte soloer på de 11 melodier og sange, der alle er skrevet af brødrene Rory og Calum Macdonald. De har dog har fået hjælp af keyboardspilleren Brian Hurran på to af numrene.

”The Years We Shared” er endnu et smukt tilbageblik med minder om den gode tid, men uden at blive alt for nostalgisk eller melankolsk. Nummeret ”When The Beauty” slutter med næsten højtidelig gælisk sang af Rory Macdonald, og det er også temaet i sangen ”Today I Took A Walk” på gælisk. Den fortæller om forståelse for naturens storhed, og om at man bør udvise taknemlighed, ydmyghed og glæde ved de små ting.

18th July er også et nummer med gode vokaler og dejlige harmonier. Det er et nummer til minde og ære for ofrene i det malaysiske fly MH17, som blev skudt ned over Ukraine. Blandt de 298 ofre var bl.a. en 28-årig engelsk fodboldfan fra Newcastle FC, som skulle til Australien for at følge sine favoritters sæsonoptakt. Undervejs lyder det også: ”On the day when love was leaving” med henvisning til dagen, hvor flyet blev ramt.

En anden sang, som er en hyldest eller minde, er albummets sidste sang ”Somewhere”, hvor der igen ligger en tragedie som baggrund for teksten. 1. februar 2003 brændte den amerikanske rumfærge Colombia, kun 16 minutter før den skulle lande, og 83.000 små dele og partikler faldt til jorden. En af de få nedfaldne ting som var intakt, blev fundet på en mark i Texas. Det var en Runrig-CD!

Den ene af de syv astronauter var den 41-årige amerikaner Laurel Clark, som var blevet forlovet med sin kommende mand i Skotland og var blevet stor fan af Runrig. Derfor medbragte hun en cd på rumfærgen, og man kan på nettet høre et uddrag af en samtale med NASAs rumcenter og rumkapslen, hvor der bliver spillet nummeret Running To The Light. (link herunder)

Et stykke tid efter ulykken rejste Laurel Clarks enkemand og hendes søn til Glasgow, og ved en privat følelsesladet ceremoni fik bandet overrakt CD’en, der havde været i rummet. Så det var meget naturligt for bandet at mindes ofrene ved ulykken med teksten ”Vi lever – vi dør, men månen og stjernerne vil blive ved med at skinne”.

”O cha robh mi, cha robh mi, cha robh mi, cha robh mi nam onar ann” lyder det i nummeret “Onar”. Oversat “Jeg var aldrig, jeg var aldrig, jeg var aldrig, jeg var aldrig alene”. Og det har Runrigs medlemmer heller ikke været gennem de 43 år, der er gået, siden bandet spillede til de første bryllupsreceptioner og baller i forsamlingshuset på øen Skye. For de har altid haft et godt tag i det britiske publikum, og ligeledes har både deres tyske og danske fans fulgt dem trofast gennem mange år.

Man har mulighed for at opleve bandet live ved fem koncerter fra 1.- 5. marts i hhv. Greve, Vejle, Haderslev, Odense og Skive.

http://www.runrig.co.uk/

http://www.mp3tunes.mobi/download?v=kbCSC71RrIM