Misia Para AmaliaSiger man fado, siger man også Amália. Den portugisiske sangerinde Mísias seneste album er en hyldestplade til den store fadolegende Amália Rodrigues – bestående af to meget forskellige CD´er.

På den første akkompagneres hun næsten udelukkende af den italienske pianist Fabrizio Romano, som hun har arbejdet sammen med i nogle år. Her får vi en række sange fra Amálias lange karriere, spændende fra ”Solidão (Cançao do Mar)”, der var med på soundtracket til filmen “Les Amants du Tage” (”Nætter i Lissabon”) fra 1955, hvor Amália optrådte som sig selv, over kompositioner af Alain Oulman fra 60´erne til ”Prece” og ”Romance”. De var at finde på Amálias sidste studiealbum ”Obsessão” fra 1990.

Allerede åbningssangen slår stemningen an. ”Tive um Coraçao, perdi-o” er en sørgmodig sang om at have tabt sit hjerte og om døden – emner som såvel fadoen generelt som Amália havde tæt inde på livet. Sangen står ofte alene for så at lade pianoets mørke toner og den portugisiske guitar understrege tristheden.

Den anden CD er anderledes såvel musikalsk som tematisk. Hvor den første er nøgtern og indadvendt, er stemningen her langt mere ekspressiv, tempoet generelt højere og med guitarledsagelse. Sangene er såvel fra Amálias repertoire som nyskrevet til lejligheden eller gen-indspilninger af andres hyldestsange, ligesom et par sange er duetter.

På den utrolig flotte ”Amália sempre e agora” synger Mísia sammen med brasilianske Maria Bethânia, der i sin lange karriere har indspillet flere fadosange. På Carlos Canos ”Maria la Portuguesa” med spansk tekst er det flamencosangerinden Martirio, der medvirker. Og det giver faktisk god mening at lade såvel brasilianske som spanske kunstnere medvirke på en hyldestplade, da begge nationer tog Amália til sig, ligesom hun indspillede plader begge steder.

En spændende hyldest og et meningsfuldt projekt. Det er langt fra første gang, Mísia har Amália på repertoiret, men her kommer vi godt rundt om stjernen, og de to forskellige CD´er supplerer hinanden på bedste vis. Alt i alt et dejligt varieret album, som vinder for hver gennemlytning.

Mísia_(CB Aragão)