Simple Matters er Mette Kirkegaards tredje album – i de senere år er der kommet to EP’er og et par singler. Albummet udkom midt i oktober, og jeg har gået og lyttet til den on and off i mellemtiden. Gør man det, så åbner sådan et albums forskellige stemninger og nuancer sig mere og mere op. Det er dog det melankolske mood, der i mine øren dominerer.

Men det handler jo også mest om kærlighed på forskellige planer, og den kan i den grad lægge op til melankoli, tristesse og sorg, men også til glæde og nye forhåbninger. Og til refleksion, især da når den der kærlighed ikke rigtig lykkes. Men den giver i al fald stof til sangskrivere, og på dette album varede kærligheden heller ikke evigt. Den blev forfrossen, for svær, forbi – og dermed ikke nøglen til det lykkelige liv, man måske havde tænkt sig. Men lykken findes heldigvis i mange variationer.

Mette Kirkegaard er en habil sangskriver, og ikke mindst har hun en smuk stemme, som undertegnede ganske ofte har hørt live rundt omkring. Hun kalder sin musik for Nordic Americana, og den ligger da også der et sted mellem folk, country, pop og den nordiske tone. Hun har skrevet og er blevet inspireret til mange af sine sange i USA, bl.a. i løbet af to ophold i House of Songs i Austin, Texas. Nogle af dem i samarbejde med amerikanske sangskrivere. På det aktuelle album Kosta Lazarides, som bare kalder sig Kostas.

Titelsangen Simple Matters er en ret fængende sang ligesom også Love Is To Blame, og begge har vist allerede fået en del airplay. Men hver sang har sin egen appeal, selv om man måske kan savne lidt mere munterhed. Men Mette Kirkegaard har været et sted, hvor alvoren har været den faste partner, men også friheden, nærværet og de mange muligheder, som hun også har brugt.

Simple Matters er nemlig dér, hvor hun er nu efter nogle både begivenhedsrige og travle år med sangskrivning, rejser, videreuddannelse og for nylig en udskudt kandidatgrad i retorik. Alt dette fejrede hun ved sin releasefest 13. oktober. Her gav hun et par sange, akustisk og alene som ofte før. Men med på Simple Matters har hun musikere fra Austin: Matt Gracy, Mark Henne, Johann Wagner, Morgan Patrick Thompson og Patrick Herzfeld, som også er producer. En del af albummet er indspillet i Signal Hill Recording Studios i musikbyen Austin.

Gaffa skrev i sin anmeldelse bl.a., at ’stemmen er smuk og indtrængende’, og det er den helt sikkert. ’Det enkle udtryk er denne singer-songwriters gebet’, skrev Gaffa lige så præcist. Mens musiker Rod Sinclair beskriver hendes sange som ’sjælebilleder fra det indre univers – de er abstrakt-fotografiske’. Det er egentlig ret fint set og sagt.