Efteråret synes at være blevet det nye forår – hvad angår danske bluesfestivaler. I ugen sidst i september og starten af oktober var det hovedstaden, der lagde ryg til Copenhagen Blues Festival. I denne uge er det både Odense og Frederikshavn, der holder bluesfest.

Der lader til at være en fordel i at lægge festivalerne i Frederikshavn og Odense så tæt op ad hinanden, da man så kan samarbejde om at få dyre kunstnere på programmet.

Odense Bluesdage holder lang weekend og blænder op for et program med en del udenlandske bluesnavne. Ronnie Baker Brooks markedsføres som det største navn – og kender man Steen Johansen, der står for festivalen, ret, er det ikke tilfældigt, at det er en guitarekvilibrist fra Chicago, der er hyret. Odense Bluescirkel arrangerer også årlige sommerture til Chicago Blues Festival.

Odense Bluesdage kalder Brooks den “officielle Crown Prince Of The Chicago Blues” og fortæller at i dag “sælger Ronnie Baker Brooks flere billetter i Chicago end selveste Buddy Guy.”

Ronnie Baker Brooks er knap så kendt i Danmark – endnu, han er søn af Lonnie Brooks, Chicago- bluesmanden med Louisianalyd- og rødder. Faren har tidligere været på Bluesdagene, hvor han gav en meget flot koncert.

I Chicago er Ronnie meget populær også i de sorte klubber. Undertegnede har været så heldig at se ham. Han er dog efter min mening bedst, når han ikke skal vise sig som powerblues-guitarhelt, men bare kan spille sin moderne form for Chicagoblues. Hans bluestekster om at nøjes med cornflakes, mens hans kones elsker får t-bone steaks, er ret morsomme.

Lignende guitarist-kategori tilhører Michael Burks, som Odense også havde på programmet sidste år, men – efter sigende efter publikumskrav – har fået tilbage i år. Burks er en eminent guitarist og en god sanger. Men gerne lidt mindre guitarlir for min smag.

Bluesrock er endnu populært her til lands, og hvis man møder Peter Astrup – kan man næsten være sikker på at møde bluesrocken samtidig. Astrup har i flere år booket udenlandske blues-, og bluesrockmusikere i Danmark og stået for både Frederikshavn Bluesfestival og Djurs Bluesland.

Tidligere har Djurs Bluesland haft det unge stjerneskud, Joe Bonamassa. I Frederikshavns endagsfestival i år er det dog knap så markant med bluesrocken. Både Michael Burks og Ronnie Brooks optræder på begge festivaler og selv om både Burks og Brooks er hårdslående guitarmænd, har de dybere rødder i bluesen.

Det har min egen favorit Louisiana Red, der ofte har besøgt Danmark, også. Han er blevet ældre, men kan stadig funkle som meget få andre bluesmusikere. Red er en enestående – og enerådig – bluesmusiker. Med den rette backing er det fedt, modsat ikke så godt. Han optræder solo på Frederikshavn Blues Festival – så det skulle kun ku’ gå godt.

Foruden Burks og Brooks er Imelda May en tredje fællesnævner mellem Odense og Frederikshavn. Hun er for mig ukendt, men skulle være en god sangerinde, som har turneret med Jeff Beck og udgivet to plader i eget navn. En ”Bluesy-rockabilly-tøs” kalder Odense hende.

Til forskel fra Copenhagen Blues Festival tidligere på efteråret, foregår de to festivaler på ét sted og er ikke spredt rundt i byen. Frederikshavn Bluesfestival foregår på to scener i to sportshaller – FFK centret – hvor koncerterne kører mere eller mindre samtidig i hver.

Odense bluesdage foregår på Musikhuset Posten.

Det kan der være fordele og ulemper ved. Der er ikke så mange koncerter – til gengæld er der ofte nogle ganske kompetente, amerikanske bluessangere på programmet, og der er en meget hyggelig stemning på de få scener.

Der har ofte været få danske bluesbands på programmerne i Odense og Frederikshavn, men i år er der relativt mange. I Odense bliver der plads til hør eller genhør med det genopståede Delta Blues Band med Troels Jensen i front og Missy Andersen og hendes danske mand, den sublime guitarist, Heine Andersen, ligesom Peter Nande Band backer Mud Morganfield i Frederikshavn.

Desuden er der en række duoer på de to festivaler – Claus B. og Poul Evald, Mike Andersen og Jens Christian Dam, samt den Ålborg-Århusianske guitarduo Ole Frimer-Olav Poulsen.

Information om festivalerne kan findes på www.bluesdage.dk og www.bluesfestivalen.dk

Af Morten Lunn