23. august kl. 12.30 åbner årets festival i Tønder, og det skal ske med ordentligt brag. Så derfor kombineres et af Danmarks store folkbands med DR Big Band, der af mange kaldes verdens bedste. Samarbejdet er sket før, hvilket man kan høre på den liveplade, der kom ud af det. Basco har for længst vist og bevist deres store kunnen, personificeret i Hal Parfitt-Murray (sang, violin, mandolin), Ale Carr (cittern), Andreas Tophøj (violin) og Anders Ringgaard (harmonika, trombone). (pressefoto-øverst)

Colter Wall, Pressefoto

Det samme kan siges om bigbandet, som har eksisteret siden 1964 med diverse prominente ledere og samarbejde med bl.a. Miles Davis og Dizzy Gillespie, og det nyder stor anerkendelse overalt. Så der er givetvis lagt op til en ganske særlig oplevelse på Open Air Scenen ”lige om lidt”. Som man kan forstå, så har Tønder Festival netop løftet sløret for endnu nogle navne, og der er endnu flere store og anderledes koncerter på programmet.

Mike Andersen, Pressefoto

For blueslegenden B.B. King skal hædres, og det sker med en hyldestkoncert under ledelse af Mike Andersen. Hans band er sammensat til denne lejlighed, og han har solister som Shaka og James Loveless, Thorbjørn Risager, Mikes bror Mads på trommer, tyske Henrik Freischlader og amerikanske Otis Grand med sig. De skal nok alle sammen få fyret godt op under publikum med urban elektriske blues & hele pakken, så at sige. B.B. King, der døde i 2015, er ikke overraskende et af Mike Andersens helt store forbilleder, så han er en oplagt vært for showet. Desuden spiller han også en koncert med sit band.

Vi får et gensyn med dygtige og charmerende The Lone Bellow fra USA, som blev introduceret til Danmark på netop Tønder Festival for fire år siden og kom igen i 2015. De har derefter på kort tid skabt sig et stort navn – også i Danmark, hvor de faktisk ret tit spilles på DR, ligesom de har givet flere koncerter. Trioen med Zach Williams, Kanene Donehey Pipkin og Brian Elmquist skaber sammen dejlige harmonier og et fint show. I 2017 udkom det seneste album ”Walk Into A Storm”. Det gør de så forhåbentlig ikke i Tønder, men derimod kan man håbe på en blid brise og helt sikkert en varm velkomst.

Der er flere gensyn på vej: Canadiske The Dead South, Colter Wall og countrytorpedoen, som hun kaldes, Tami Nielson. Oprindeligt fra Canada, men nu bosiddende i New Zealand gik Neilson direkte ind i publikum sidste år med sin power-country og udstråling. Det samme gjorde 22-årige Colter Wall, der kommer igen med en masse udsolgte koncerter i USA og Canada i ryggen, ligesom han for kun et par dage gav en udsolgt koncert i Lille Vega, som TF var arrangør af. Wall kommer fra Canada og er et stærkt bud på folk, bluegrass og country med en fed stemme og fingerpicking på guitar og banjo.

Kanene Donehey Pipkin fra The Lone Bellow. Foto: Per Dyrholm

Canadiske The Dead South var i Tønder i 2016, og serverede med succes deres rå blanding af bluegrass og folk krydret med saft og en energi, der er et punkband værdigt. De beskrives både som outlaws, moderne hillbillies og ”Mumford & Sons’ onde tvillinger” (!). Ligesom Colter Wall er de fra Saskatchewan og har siden 2012 fundet deres helt eget udtryk med guitar, banjo, mandolin, cello og masser af vokal med Nate Hilts i front. I 2016 udgav de albummet ”Illusion and Doubt”, hvor de tilføjede bl.a. violin og pedal steel guitar, og albummet endte på top fem på Billboards bluegrass-hitliste. Man fornemmer en vild fest her.

Tide Lines fra Skotland er kommet supergodt fra start og har retning mod folkrocktronen, siges det. Bandet er stærkt inspireret af den traditionelle musik fra det vestlige, skotske højland og nærliggende øer, og de fire musikere giver den gas på både akustiske og elektriske guitarer, bas, trommer og keyboards. Debutalbummet ”Dreams We Never Lost” fra 2017 har fået glimrende anmeldelser og består af både traditionelle gæliske sange og bandets egne numre. De fleste sange er skrevet af forsanger og guitarist Robert Robertson.

www.tf.dk