asynje

Asynje Fotos: Per Dyrholm

Der er lagt op til en storfest fredag aften, når konceptet ”Vikings On Tour” samler folk fra så vidt forskellige miljøer som rollespil, goth/metal, folkemusik, vikinge- og middelaldermiljø. Konceptet blev afprøvet for fulde huse på Atlas i Århus tidligere på året, og succes var så stor, at den altså nu gentages i københavnske Amager Bio.

Den aktuelle anledning er at fejre den oprindelige hedenske julefest, Yule: Det er, når årets hjul er drejet en hel omgang rundt, og dagene igen bliver længere, altså det vi også kalder vintersolhverv. Men anledningen bruges også til at udgive plade under ekstra festlige former. For et af de medvirkende bands, Asynje, holder release på deres nye CD.

Virelai Gyngen

Virelai

Vikings On Tour samler fire forskellige grupper, som fra hver sin indgangsvinkel giver deres bud på en moderne fortolkning af musik i vikingernes fodspor. De arbejder alle med vores urnordiske rødder, men der er absolut ikke tale om museumsmusik: Meningen og planen er, at aftenen på én gang kommer til at bestå af fire forskellige fester og af én stor.

Asynje lægger ud og varmer op med en sofistikeret fortolkning af urnordisk folkemusik med elektroniske klange og beats og en scene fyldt med autentiske, etniske, gamle vikingeinstrumenter. Krauka kommer med sin karismatiske forsanger, islændingen Gudjon Rudolf. Han synger med sin imponerende kæmperøst de islandske sagaer ud med en autenticitet, så fjeldene må skælve (der er dog ikke rigtig nogen på Amager:-). Sproget er så urnordisk, som det kan blive.

Virelai sørger for en fest i øjenhøjde, hvor publikum inddrages i gamle nordiske ballader og kædedanse, mens Huldre sørger for en energiladet afslutning på aftenen med pompøs folk-metal. Til slut går alle på scenen i et stort, nordisk allstars-vikingorkester. Samtidig opfordres til at lade mjødhornene skumme! Det lyder faktisk utrolig festligt, det her, og der skulle være billetter endnu. Ellers prøv ved døren, der åbner kl. 20. Vikingefesten starter kl. 21.