I år tror vi på det! På at Tønder Festival, som vi har savnet helt vildt, vitterlig bliver til noget, og der står næsten 50 navne på plakaten (solister og bands), og de er fra USA, 15 stk., Skotland syv, Canada seks (måske syv eftersom kunstneren står som både Canada og New Zealand) og Irland begge seks, to fra Norge, et enkelt navn fra hhv. England, Wales og Australien – og en hel del danske. Mange har været annonceret til de to festivaler, der ikke blev til noget.

Lad mig bare starte med den engelske med irske aner, nemlig Mike McGoldrick, som jo er lidt af en superstar på sine fløjter med mere. Han skulle netop i 2020 have fejret 20-året for udgivelsen af sit fantastiske album ”Fused” fra 2000, men det bliver så endelig i år.

Keb’ Mo’

Fra USA er hovednavnene vel The Mavericks, som vi har haft fornøjelsen af før, og bluesmanden Keb’ Mo’, som egentlig hedder Kevin Roosevelt Moore. Mange af årets navne har været på TF før, nogle ikke. Her kommer de i tilfældig rækkefølge, men de kvindelige solister først: Eilen Jewell, Kate Pruitt, Anna Tivel (øverste foto) og så /m’erne: Jeffrey Martin, Sean Rowe, Jerron Paxton, Cedric Burnside, Christopher Paul Selling, Ian Noe, The Ghost of Paul Revere, Ordinary Elephant, The Ballroom Thieves og oldtime-countrybandet The Hogslop String Band.

Eilen Jewell

Så kommer fra Canada Sarah Hagen, et glædeligt gensyn med Connie Caldor, Del Barber, Dave Gunning, The Once, Còig og festivalyndlingen Irish Mythern, som bor i Canada, men oprindelig kommer fra Irland. Det gør Cara Dillon som bekendt også ligesom The Henry Girls, Saint Sister og Mick Flannery & Susan O’Neill. Fra Wales kommer helt alene bandet 9Bach.

Fra Australien kommer William Crighton, fra New Zealand/Canada Tami Nielson, fra Norge Bjørn Eidsvåg og bandet Madrugada, der som trio fik et kæmpecomeback i 2019. Skotland byder på skønne Rura med Adam Holmes i front, for første gang sangerinden Siobhan Miller, godt på vej frem, Blue Rose Code (som er sangeren Ross Wilson), gamle kendinge som Blazin’ Fiddles, Red Hot Chilli Pipers og de populær Skerryvore.

Siobhan Miller

Det bliver Lars Lilholt Band, som sparker festivalen i gang på Open Air d. 25. august, og de andre danske navne er Signe Svendsen, Rikke Thomsen, Hymns of Nineveh, Calby, Ida Gard, Efterklang med Sønderjysk Pigekor og Hans Theessink & Knud Møller. Desuden søsættes et særligt projekt, Som Os, hvor fem unge folkemusikere på Tønder Festivals opfordring har skrevet ny musik med inspiration fra traditionsmusikken fra især øerne. Det er Annelene Toft Christensen, Tim Ewé Jensen, Michael Hornhaver, Jakob Kragesand og Chris Falkenberg. Men de er i selskab med en række af de veletablerede folkemusikere som f.eks. Anja Præst, Ditte Fromseier, Andreas Tophøj, Henrik Jansberg og Mette Katrine Jensen, både solister og fra diverse bands. Som Os med gæster spiller bl.a. til bal fredag aften efter en musik- og danseworkshop.

The Ballroom Thieves

Der bliver naturligvis også Folk Spot i år, og de udvalgte, nordiske navne er Barani, CPH Slim, Fionia Brothers, Flach/Dilner, Grabow & Guldhammer, Jørgensen & Sørensen og Tone of Folk Orchestra. Det vender vi tilbage til. Tønder Festival er fra 25. til 28. august, og i de fire dage inden bliver der som sædvanligt masser af begivenheder via turismekonceptet +4. Det starter med en stor gratiskoncert d. 21.august, og herefter med mange forskellige ting på programmet, bl.a. sælsafari, pubquiz og Wegner-vandring.

Læs nærmere om alle sammen på www.tf.dk

Red Hot Chili Pipers