Privatfoto fra trioens hjemmeside

Privatfoto fra trioens hjemmeside

Trioen med Lydom, Bugge & Høirup har været en tur over Atlanten og spillet 14 koncerter i hhv. Minnesota, Wisconsin, Illinois og Oregon. Flere af koncerterne blev TV-streamet live, ligesom trioen blev interviewet til flere radiostationer og nævnt i adskillige avisartikler. Lydom, Bugge & Høirups bud på den traditionelle folkemusik fra Danmark blev i det hele taget godt modtaget af et begejstret publikum, hvoraf mange havde skandinaviske rødder.

Særligt inspirerende var besøgene på Nisswa-Stämman i Nisswa, Minnesota, og Scandinavian Midsummer Festival i Astoria Oregon. På begge festivaler var der fokus på musikken som samlende kraft. Børn, unge og voksne samledes i dansen og musikken og fik samtidig rig anledning til at snakke om, hvor kommer vi fra, hvem er vi, og hvad har vi til fælles?

Et godt samtaleemne var trioens version af den gamle emigrantsang “Hils fra mig derhjemme”, som mange amerikanere med skandinaviske rødder enten har et tæt forhold til, eller kan huske deres forældre og/eller bedsteforældre synge med lavmælte stemmer og alvorlige ansigtsudtryk, når de mindedes deres fødeland.

I Lydom, Bugge & Høirups version fremgår det til manges overraskelse, at sangen oprindelig er dansk og havde premiere i 1922. Sangen handler om den danske sømand, der er bange for at miste forbindelsen til dem derhjemme, og den rammer direkte i enhver emigrants hjerte, hvad enten vedkommende er fra Danmark, Syrien eller Irak.

Samtalerne efter koncerterne var mange, og de handlede oftest om det gamle land, om dem der rejste ud, og om bekymringen for dem der blev tilbage. Sonnich Lydom (toradet harmonika/mundharpe), Kristian Bugge (violin) og Morten Alfred Høirup (guitar/sang) rejser tilbage til USA allerede i slutningen af september, hvor de spiller på den kæmpestore Heritagefestival “Norsk Høstfest” i North Dakota. Her deltager omkring 80.000 mennesker i en lille uge for at søge tilbage til deres skandinaviske rødder i et eldorado af musik, dans, traditionel madlavning, kongeligt porcelæn, dannelsesrejser, strikkeklubber og meget andet godt.

http://www.trad.dk/

https://www.youtube.com/watch?v=0tEmlGKvu4Y