En forsinket ”julegave” til de mange folk-interesserede, som samtidig er en verdenspremiere! Lørdag 4. februar løber projektet Træden Winter Folk af stablen for første gang. Landsbyen Træden ligger i trekantsområdet mellem Nr. Snede, Skanderborg og Horsens og har ca. 220 indbyggere plus et par hundrede mere i det nærmeste opland.

Floating Sofa Quartet Pressefoto

Floating Sofa Quartet Pressefoto

Musiker og singersongwriter Ida Wenøe og hendes barndomsven Martin Fehr Therkildsen blev for et halvt år siden enige om at prøve at arrangere en endags-festival i deres fælles barndomsby Træden, selv om Ida bor i Berlin og Martin i København. De mødes engang imellem, og under en snak kom Martin med ideen. Der gik ikke længe, inden de begge var opslugt af tanken om rammerne for en festival, og de havde hurtigt flere navne, som de gerne ville have med til begivenheden samt ideer til arrangementet.

Rootszone mødte Ida Wenøe, da hun lige var hjemme og vende omkring jul og nytårstid: ”Det, vi har besluttet os til i år, har sine begrænsninger i, at Træden er en lille by. Så vi bruger forsamlingshuset som udgangspunkt, hvor der er plads til ca. 140 mennesker. Vores publikumsantal bliver derfor ikke større, og jeg tror også, at det er godt for os, så vi lige får prøvet det af, inden vi slår større brød op. Hellere begrænse os lidt og forsøge at gøre det til en fantastisk dag for publikum og for musikerne. Så kan vi altid lægge mere til, hvis det bliver en succes”, fortæller Ida Wenøe.

traeden-kirke-idaByens kirke skal også bruges til koncerter, og herom forklarer Ida: ”Det tager kun tre minutter at gå fra forsamlingshuset til kirken, så det bliver ikke noget problem at færdes mellem de to spillesteder. I kirken bliver det singersongwriter-koncerter, og ligeledes kommer der her en ny trio med orgel, cello og violin. Jeg håber at kunne fastholde, at alle koncerterne i kirken bliver akustiske. For kirkerummet kan bære det akustiske, så publikum også skal skærpe sanserne lidt”.

Ida fortsætter: ”Jeg mødte en ung pige Lydia Hol ved Folk Alliance i Kansas City, og da hun skulle på turne i Europa, fik jeg hende til at komme til vores festival, så vi får altså et internationalt navn på musikerlisten. Kasper Kaae fra Cody og den danske sangskriver Mads Beldring kommer også, og jeg skal også selv på scenen”.

”Jeg håber, at vi får udsolgt, så det økonomiske kan hvile i sig selv, og forhåbentlig også lidt støtte fra forsamlingshuset. Det har en nystartet cafe, som vi skal arbejde meget tæt sammen med. For det skal jo helst løbe rundt, så vi kan betale vores musikere ordentligt. Vi håber, at vi kan bringe høj musikalsk kvalitet til landsbyen og beboerne her i området, for selv om folk ikke kender musikken i forvejen, er de meget åbne for noget nyt”, forklarer Ida.

”De lokale har støttet os, og der bliver skubbet til fra alle sider lokalt. Folk synes, at det er et fantastisk initiativ. Vi får også brug for nogle frivillige lokale kræfter, da Martin og jeg jo bor langt herfra, og min far har hjulpet meget og hjælper fortsat. Så får vi også støtte af den lokale musikforening og bliver i det hele taget meget båret af, at de lokale støtter os. Det bliver også rigtig spændende at se, hvilke publikummer vi får, men vi håber jo, at byens indbyggere kommer. Vores eneste begrænsning er, at når vi har udsolgt, så er der udsolgt – uden muligheder for at udvide”.

Der er ingen tvivl om, at Ida og Martin brænder for sagen, og hun siger: ”Martin og jeg har altid kendt hinanden, for vi er begge døbt og konfirmeret i kirken og har gået både i skole og gymnasiet sammen. Han har altid været meget musikinteresseret, er meget innovativ og har altid haft mange gode ideer. Vi skal også finde en balance med den måde, vi reklamerer og gør opmærksom på festivalen. For vi har jo kun et begrænset antal billetter. Derfor skal der heller ikke for meget ud, så mange må gå forgæves”

Lydia Hol

Lydia Hol

”Derfor tager vi det stille og roligt, for der skal være plads til de lokale i Træden og fra nærområdet. Men jeg bekymrer mig egentlig ikke. Det skal nok gå. Det vil selvfølgelig være dejligt, hvis vi bliver en populær festival. Men det er virkelig en balance, da vi ikke uden videre kan blive større, for så vil vi miste lidt af magien ved arrangementet. Musikken bliver jo med folk som udgangspunkt, og vi har oplevet den intime stemning, der er ved at sidde og synge fællessange i forsamlingshuset. Det, jeg elsker ved den traditionelle folkemusik, er jo, at den kommer fra steder som her. Og jeg håber, at vi kan være med til at bringe det tilbage, samtidig med at vi måske kan være med til at udbrede flere genrer. For det skal jo gerne komme fra kærligheden til det miljø, vi kommer fra”.

Der er ingen tvivl om hendes kærlighed til det lokale og musikken. Ida Wenøe har ildsjælens glød, som blusser op i hendes glæde og begejstring for festivalen. Hun inviterer mig ind i forsamlingshuset, hvor cafeen befinder sig og har en scene. Vi går også hen til kirken, som ligger på Trimmelbanken – et af de mange usædvanlige gadenavne i byen.

”Til overnattende gæster og de lokale har vi arrangeret en gåtur søndag morgen til Den Genfundne Bro og efterfølgende en meditation i kirken, så man også kan få en anden oplevelse med sig hjem”, slutter den unge, sympatiske festivalarrangør.

Billetter a 500 kr. kan købes hos: https://billetto.dk/da/events/traeden-winter-folk/tickets I prisen er inkluderet vegetarisk aftensmad. For et mindre beløb kan man købe overnatning hos nogle af de lokale beboere.