Allerede under årets festival for to måneder siden var flere navne klar til 2017, og nu har TF så tilføjet en flot blandet buket musikere af adskillige nationaliteter og udtryk. De nye navne er amerikanske Marc Cohn (Pressefoto, øverst), svenske Daniel Norgren, irske Réalta, Nive Nielsen fra Grønland, danske Homesick Hank og Afenginn (med et vigtigt finsk islæt i Kim Nyman) sammen med vokalgruppen GLAS. Hvert af navnene understreger festivalens bredde, lige så vel som de først-annoncerede navne: Loudon Wainwright III, Grant Lee Philips og Sara Watkins fra USA foruden Savage Rose og Kentaur (DK) og Ìmar (SCO, IRL).

TF

Marc Cohn kan godt betegnes som en overraskelse. Men en glædelig en af slagsen, for han er jo basalt set singer-songwriter, der lige kom til at starte karrieren med et stort pop/rockhit i 1991, ”Walking In Memphis”. Som ung flyttede han fra Ohio til New York, hvor han var session-musiker for bl.a. Tracy Chapman (hende kunne vi da også godt lide at høre live i Tønder!) og har arbejdet med John Leventhal (i Tønder i år sammen med Rosanne Cash), med Bonnie Raitt, Jackson Browne, David Crosby og Graham Nash med flere. Han har flere albums bag sig, og et nyt skulle være på vej. Efter et alvorligt overfald for nogle år siden er han nu godt tilbage i musikken og turnerer meget.

Daniel Norgren Pressefoto

Daniel Norgren Pressefoto

Daniel Norgren (S) er også et spændende bekendtskab og har vakt stor opmærksomhed ude i Europa med sine inderlige sange. Han henter inspiration i både folk, blues og amerikansk singer songwriter-tradition, men har sin egen nordiske tone med i musikken. Han spiller flere instrumenter, og live spiller han ofte guitar samtidig med, at han også lige betjener stortromme og lilletromme. Debutalbummet fra 2006 ”Kerosene Dreams” blev stort set indspillet på hjemmelavede instrumenter og med hans rå og sitrende stemme godt fremme i lydbilledet. Siden er det blevet til hele seks udgivelser, det seneste ”The Green Stone” fra 2015. Både anmeldere og publikum er begejstrede for svenske  Norgren.

Realta Pressefoto

Realta Pressefoto

Réalta kommer fra Belfast i Nordirland og er endnu et stærkt bud på traditionel irsk musik. En begejstret anmelder i Skotland sammenligner dem med legendariske The Bothy Band: ”Réalta viderefører The Bothy Bands tradition for at tage melodier ved nakkeskindet og fyre begejstring gennem dem som flammer”. Kvintetten har været på turné med Altan og har spillet så forskellige steder som Indien, Sydkorea og New York – og har også været i Danmark før. De har vundet ”Danny Kyle Award” på Celtic Connections Festivalen i Skotland og udgivet to albums: ”Open The Doors For Three” i 2012 og her i 2016 ”Clear Skies” er udgivet i 2016.

Skønt at erfare at den grønlandske sangerinde og sangskriver Nive Nielsen er på programmet i 2017. Hun er godt i gang med at markere sig i Danmark med sin indie-folk-americana-musik mikset med stærkt råstof fra Grønland. Den 37-årige sanger udgav sit debutalbum ”Nive Sings!” i 2012 og modtog samme år Kronprinsparrets Stjernedryspris. Nive Nielsen har studeret statskundskab i Canada og er først relativt sent startet på musikken for alvor. Album nr. to er ”Feet First” fra februar i år. Hun turnerer med sit band The Deer Children med interessant instrumentering: Ukulele, guitar, sav, trommer, bas, keyboard, cello, melodika og klokkespil.

Glas Pressefoto

Glas Pressefoto

Med det seneste album ”OPUS” (anmeldt her på siden 4. juni 16), der er bygget op som en klassisk symfoni, har Afenginn vist stor originalitet og virtuositet. Ikke mindst kraftcentret Kim Nyberg, der har skrevet al musikken, Det var bandets album nr. seks og blev modtaget med fremragende anmeldelser og stjerner. Bandet har nu været sammen i godt 14 år og har længe haft en unik plads på musikscenen med deres skæve øst/balkan/nordisk folk/punk og nu med stærkt klassisk islæt. De har fået ikke mindre end fire Danish Music Awards og turneret i Europa, USA, Canada og Australien. På Tønder Festival 2017 kommer Afenginn med det nordiske vokalensemble GLAS, som er inspireret af bulgarsk sang- og kortradition. GLAS består af seks kvinder: Elisabeth Vik og Marte Schau fra Norge, Katrina Petersen, Færøerne, Tine Refsgaard og Maria Kynne, Danmark og Else Schantz Juutilainen, Finland.

Homesick Hank blev dannet i 2002 og bevægede sig naturligt i det, man kaldte alternativ country. Debutalbummet ”Hey” fra 2004 bragte begrebet nordicana ind i billedet. To år efter kom ”Leave It Behind”, indspillet i Kentucky hos Paul Oldham, bror til William Oldham aka Bonnie ”Prince Billy”, som også er med. På bandets seneste album ”Beautiful Life” fra 2015 medvirker Mary Gauthier og tidligere sangerinde i Wynona, Camilla Munck. Homesick Hank sætter noget på spil i de mørke sider af livet, beskrevet således af en anmelder i Gaffa: ”En forrevet Hank befinder sig bedst i det nordiske vemod”.

Billetsalget til 2017 gik i gang straks efter årets festival, og alle ”early bird”-billetter er væk. Pris for et partout-armbånd er 1.390 kr. Når billetsalget runder 2.000 stk., er prisen 1.490 kr.

www.tf.dk