Tønder Festival har igen lanceret flere navne til årets festival. Tina Dickow får sin debut på festivalen, og Tim O’Brien kommer igen-igen. Desuden den amerikanske sanger og bluesjazzpianist A.J.Croce, The String Sisters, engelske Flook, svenske Väsen og The Barra MacNeils fra Nova Scotia, Canada.
Siden debuten ”Fuel” i 2001 har Tina Dickow på det nærmeste sprøjtet sange ud på et større antal albums og haft hit på hit. Efter nogle år i London og mange turneer ude i verden bor hun nu i Island, men spiller ret tit i Danmark. TF bliver dog hendes eneste danske festivalkoncert i år i, men inden længe skal hun lige på DK-turné med Steffen Brandt. Mange af hendes fine sange, dejlige stemme og guitarspil vil gøre sig godt i moderne folk-sammenhæng.
A.J. Croce er søn af for længst afdøde, men legendariske sangskriver Jim Croce. A.J. bevæger sig ubesværet rundt omkring i rootsmusikken og fik sin første kontrakt allerede som 19-årig. Han har omgivet sig med store producere som T-Bone Burnett og Jim Keltner. På det seneste album ”Twelve Tales” fra 2014 havde nu afdøde New Orleans-legende Allen Toussaint sine dygtige fingre med i spillet sammen med Jack Clement.
Mandolin, violin, banjo, guitar og alle mulige andre strenge – dét er Tim O’Briens gebet, og han lan alt, hvad der er værd at vide om bluegrass,country, oldtime og traditionsmusik. Han var her sidste år med Hot Rize, i år solo og med en Grammy fra 2014 i bagagen. Den fik han for ”The Earls of Leicester”, og i 2015 udgav han ”Pompadour”. En flittig mand har han altid været.
Seks kvindelige fiddlere i selskab med en rytmegruppe på fire mandlige sangere – dét er The String Sisters fra USA, Sverige, Norge, Shetland og Irland og dermed også traditionsmusikken fra de lande. Orkestret mødtes første gang på Celtic Connections tilbage i 1997 til et projekt med netop kvindelige violinister og har siden turneret en smule sammen og indspillet et livealbum. I 2015 var de igen samlet i Canada til Celtic Colours – og vupti, nu Tønder! Velkommen til Emma Hardelin, Catriona Macdonald, Annbjørg Lien, Liz Carroll, Liz Knowles, Mairead Ni Mhaonaigh – navne, vi kender hver for sig. Samt David Milligan, Tore Bruvoll, Conrad Molleson og James Mackintosh.
Flook er tilbage på livescenen og besøger Tønder til sommer, og dermed er et markant navn tilbage efter flere års pause, som de dog afbrød i 2013. Flook er lig med ekvilibrisme og lyden af fløjte, whistle, guitar og bodhrán og traditionel irsk musik på et højt musikalsk niveau. Blandt de oprindelige medlemmer tilbage i 1995 var Michael McGoldrick, ham med tryllefløjten, der siden har indgået i så mange sammenhænge. Flook skal nok sætte liv i kludene – de fire nuværende medlemmer har også ry som et stærkt liveband. Det er Brian Finnegan, fløjte, Sarah Allen, fløjte, Ed Boyd, guitar, og John Joe Kelly på bodhran.
Fra Sverige kommer Väsen, som siden starten af 90’erne har sikret svensk folkemusik en moderne og toneangivende stemme. Mikael Marin på viola, Olov Johansson på nyckelharpa og guitaristen Roger Tallroth har sammen skabt et stort repertoire af traditionelle og nye melodier, der præcist griber om den svenske folkemusiks rod. Väsen er kendetegnet ved ekstremt høj musikalitet, finesse og dynamik, og de har turneret verden rundt og skabt sig et højtrespekteret navn. Trioen har 16 albums bag sig, det seneste, “Live i Gamla Bion” fra i 2014.
De måtte melde afbud i 2015, men til gengæld får vi dem så i år: The Barra MacNeils fra Canada.
Bandet forener familieklan og folkemusikhistorie på allerbedste vis, som vi har oplevet før på Tønder Festival. En koncert med The Barra MacNeils er en rejse til folkemusikken, historien, sproget, fortællingerne og kulturen i Nova Scotia. Familiebandet består af Kyle, Lucy, Sheumas, Stewart og Boyd på ca. 11-12 instrumenter og ofte også på fødder, fordi stepdans hører med til showet, og de har Jamie Gatti med på underliggende bas. Søskendeflokken har spillet sammen siden firserne og har udgivet 17 albums og fået en bunke priser.
Endnu en omgang varieret folk er tilføjet årets program!