flag shetlandDe to populære folk-festivaler på hhv. Shetland og Orkney har offenliggjort årets program.

På Shetlandsøerne bliver det 35. gang, at folkfestivalen afholdtes. Det sker fra 30. april til 3. maj med tre spillesteder i hovedbyen Lerwick og ellers med koncerter fordelt rundt på øerne. Her kommer bands fra USA, Canada, Australien, Sverige, Finland, Irland og Storbritannien. Danmark bliver repræsenteret ved de dobbelte prismodtagere ved Danish Music Award i 2014 Habadekuk, som uden tvivl vil få godt gang i det musik- og danseglade shetlandske publikum.

kristian bugge shetland

Kristian Bugge har tidligere spillet på Shetland med Baltic Crossing.

Finske Esko Järvelä har før været på øerne med hhv. Frigg og Baltic Crossing og deltager i år med progressiv folkrock i bandet Esko Järvelä Epic Male Band. Fra Sverige kommer trioen Ahlberg, Ek & Roswall med egne kompositioner, og mon ikke de tre skandinaviske orkestre vil mødes til jam mere end én gang under festivalen? Den har et festivalcenter som samlingspunkt både for musikere og publikummer efter aftenens koncerter, hvor man kan opleve livemusik til langt ud på natten uden for det officielle program.

Tupelo

Tupelo

Irske Tupelo er kendt fra flere festivaler og turneer i Danmark og for deres livlige optræden, mens australske Frank Yamma optræder solo med guitar og stemningsfyldte sange fra sit hjemland. De to canadiske violinister Troy MacGillivray og Shane Cook præsenterer deres repertoire med canadisk oldtime-musik blandet med toner fra Cape Bretton, keltisk og traditionelt fransk canadisk musik. Amerikanske Lindsay Lou & the Flatbellys får deres debut i det britiske, og så deltager  landsmændene Mollie O’Brien og partneren Rich Moore. Hun vandt for en del år siden en Grammy Award for bedste bluegrass-album. Man kommer godt rundt i genrerne på Shetland. Fra det skotske fastland kommer bl.a. Duncan Chisholm, der jo er kendt her i landet fra Wolfstone og sammenspillet med Julie Fowlis.

21.-24. maj går det så løs på naboøerne mod syd, Orkney. Her holdes folkemusikfestivalen for 33. gang. For sidste gang på festivalen kan man opleve The New Rope String Band, som stopper i løbet af året, men bandet kan heldigvis opleves flere gange inden de tre medlemmer går hver til sit, bl.a. i Danmark.

Sharon Shannon

Sharon Shannon

Norsk-svenske og shetlandske The Nordic Fiddlers Bloc kommer på besøg, ligesom irske Sharon Shannon og den engelske singer-songwriter og violinist (bl.a.) Seth Lakeman, der vandt to priser ved BBC Folk Awards sidste år, står på programmet. Desuden kan bl.a. The Dardanelles, Dallahan, Fara og The Chair også opleves.

Har man mod på at besøge den ene eller begge festivaler, så skal man være hurtigt ude. Der bliver hurtigt udsolgt til koncerterne, da spillestederne ofte kun har plads til 80-100 publikummer. Begge øgruppers beboere er passionerede og meget interesserede i musikken, uanset om det er kendte eller mindre kendte bands, der står på programmet. Det er en stor årlig begivenhed på begge øgrupper.

https://www.shetlandfolkfestival.com/

http://www.orkneyfolkfestival.com/

shetland a

shetland c (2)

Det er ikke kedeligt at være til festival på Shetland.

shetland c (1)