GiveWay, der består af fire søstre fra Edinburgh, stod i deres yngre år på tilskuerpladserne, når Runrig spillede. I de seneste uger har Giveway spillet som opvarmningsband for deres landsmænd, og selv om GiveWay har 11 år på bagen som etableret band, så har de aldrig før været opvarmningsband, men det passer pigerne udmærket.

”Vi er normalt på turne et par måneder om året, men vi har nydt at være med Runrig. Alle har været så rare og hjælpsomme. Men selv om vi spiller sammen med Runrig, så kører vi selv på turen, hvor vi startede med fem koncerter i Skotland, så tog vi her til Danmark, hvor vi også har spillet fem koncerter, og så slutter vi af med ligeledes fem koncerter i England, med den sidste i Newcastle 19. december, så vi kan komme hjem og få foretaget vores julegaveindkøb,” fortæller storesøster Fiona Johnson til RootsZone.

Alle bandets fire medlemmer synger med på de fleste af numrene, som de selv komponerer. Storesøster Fiona spiller violin, guitar og fløjte, mens Kirsty spiller harmonika. De to tvillinger Mairi og Amy spiller henholdsvis keyboard og trommer. Søstrene er mellem 19 og 23 år.

”Når vi er hjemme giver jeg klaverundervisning til børn og unge, selv om jeg aldrig spiller det i vores band,” fortæller Kirsty og fortsætter: ”Amy og Mairi arbejder på en stor pub nedenfor slottet i Edinburgh, mens Fiona arbejder ikke overraskende i musikbranchen.

Når I nu er sammen hele tiden på jeres turne, hvad så når I er hjemme? Ses I ofte?

”Ja, det må vi nok sige,” fortæller Kirsty og forklarer: ”Vi bor faktisk i det samme hus, så vi er meget sammen. Og vi skændes faktisk ikke ret meget, vi er gode sammen.”

Hvad har det betydet for jer at vinde nogle musikpriser i jeres hjemland?

”Det betyder meget, da det altid er dejligt, at få en form for anerkendelse og belønning for det man har lavet. Og det er da noget vi altid vil huske, for vi var kun 12 år gamle første gang vi fik en pris,” forklarer tvillingerne.

Hvor får I jeres inspiration fra?

”Vi er meget forskellige med hensyn til musiksmag. Vi har hver vores egne favoritter og egne musikstil, men vi kan godt lide hinandens. Men Phil Cunningham er nok den person, der har gjort mest for at samlet vores band i en fælles stil med en blanding af traditionel skotsk folkemusik og vores personlige ideer,” fortæller Fiona.

I kommer ikke fra et hjem, hvor jeres forældre spillede musik?

”Nej, de spillede slet ikke. Vores mor spillede badminton på et højt niveau, og selv om vi også dyrkede meget sport som børn og unge, så ville hun hellere have os til at spille musik,” fortæller Kirsty. Søstrenes mor Morag Johnson var således skotsk mester i damedouble to år i træk.

Hvordan med fremtiden?

”Vi regner med at begynde at se på nye numre i løbet af næste år, men har intet hastværk, da vi har haft travlt i de seneste måneder, efter vi udgav ”Lost in this song” i foråret,” slutter Kirsty af, inden bandet gør sig klar til endnu engang at skulle underholde publikum, inden Runrig skal på scenen.

Pigerne viste sig også at være et populært valg som opvarmning, og der var mange af de fremmødte tilskuere, der gerne ville have haft GiveWay til at spille mere end den halve times tid, der var afsat til opvarmningen. Men det bliver der uden tvivl mulighed for en anden gang.