Det er netop nu tidspunktet til at finde ud af, om man vil have muligheden for at spille på næste års Strib Vinter Festival d. 8.-11. februar. rootszone.dk har mødt Dorthe Kold, der sammen med sin mand Svend Erik Larsen står for at booke musikere til Caféscenen.

Dorthe Kold

Dorthe Kold fortæller: ”Det hele startede tilbage i 2004, hvor Svend Erik og jeg lærte nogle af de frivillige at kende, og dengang var det Mona Jensen, som stod for booking af musikere til den scene.  Efter at være kommet i Strib et par år, spurgte hun mig, om det var noget for mig at overtage jobbet. Så fra 2008 til nu har jeg stået for Caféscenen, dog måtte jeg springe over i 2019,  så her tog Mette Brun over. Der har været 331 bands/solister med godt og vel 930 musikere i alt på Caféscenen, dog også med gengangere.”

På festivalens hjemmeside kan man se betingelser og regler for at ansøge (link herunder) Men Dorthe Kold forklarer kort: ”Man indsender en ansøgning med en lydfil, pressemeddelelse med fotos, tekst og en sceneplan. Det kan man gøre frem til 15. november for at komme i betragtning. Og det skal være ”the real deal”, altså håndspillet musik. Der er som regel omkring 40 ansøgere,  og vi skal bruge ca. 20 bands/musikere.”

Det er absolut heller ikke lige meget,  hvem der spiller hvornår, for der er flere hensyn at tage til programmet. Dorthe Kold fortæller herom: ”Når jeg laver programmet, skal jeg tænke over, at vi ikke skal begynde formiddagen med store trommesoloer eller lignende. Og ved spisetid, når der er stor middag her, skal der heller ikke være for vildt. Genremæssigt kan det være viser, folk, roots, americana, blues, pop og country, eller måske kopimusik, så det er en god blandet landhandel.”

Vi pakker det hele ind imellem hinanden, så der er noget for alle. Normalt spiller de ca. 45 minutter, men solister kan somme tider nøjes med en halv times tid, for det er jo også vigtigt for musikerne, at de også får en god oplevelse. Der er kun 20 minutters skift mellem musikerne, så de skal være skarpe, og når de møder ind en time før, skal de melde sig hos os og lige sige hej til lydfolkene. Så der skal være et godt flow, og folk er gode til at overholde det.”

Men parret fra det vestjyske har også en del andre musikalske bolde i luften i løbet af året. Dorthe Kold siger, at “foruden Caféscenen i Strib har Svend Erik og jeg også lavet Skagen Festival med ca. 70 koncerter på fire dage indtil i år, hvor vi er stoppet. Så har vi Ringkøbing Jazzfestival i Stauning. Folkclub 95 i Struer og desuden Muldbjerg Mølle med fem-seks koncerter om året, ligesom vi også holder dagligstuekoncerter hjemme ved os selv i Spjald.” Den flittige ildsjæl har også et almindeligt job ”ved siden af”! Hun tilføjer:

“Caféscenen er mest et stort udstillingsvindue, for musikerne ikke bliver aflønnet. De får et armbånd til festivalen, lidt kørepenge, en overnatning og madbilletter og lidt drikkevarer. Men vi så jo, at i 2023 var der ikke mindre end seks bands, der spillede på en af de store scener, som tidligere har stået på Caféscenen. Det kan være med til at give koncerter på andre spillesteder, for nogle kommer jo og holder øje med,  hvem der spiller her”.

Den sympatiske, altid smilende og dygtige booker, som hele tiden er i gang under festivalen, slutter af med at sige, at “jeg bliver ofte overvældet emotionelt og kan få tårer i øjnene, når jeg ser, hvor glade musikerne bliver for at få chancen.  Det er nemlig et nåleøje for dem at trænge igennem og komme ud og spille live for publikum.”.

http://www.strib-vinterfestival.dk/page50.html

dorthekold@mail.dk

Dorthe Kold og Svend Erik Larsen i bandet Wånsda