TF flag
Her fire måneder før Tønder Festival 2016 begynder, er hele programmet på plads og offentliggjort. Det er rekordstort og meget alsidigt. ”Noget for enhver folk-smag” ligger lige for, og det er ment i den allermest positive betydning. TF er og har altid været et godt miks af kendte & elskede navne og nogle nye & fremadstormende. Ikke mindst i de senere år, hvor folk/roots-musikken sprænger genregrænser og vokser vildt og frodigt – uden at miste grebet i rødderne eller give køb på sjælen & ånden i den. Festivalens langsigtede fremtidsstrategi om at få bedre fat i et yngre publikum uden at miste det gamle og trofaste virker, og festivalens særlige charme, atmosfære og tæt kontakt mellem musikere og publikum er intakt.
Festivalens nuværende kunstneriske leder, Maria Theessink, har i de seneste mange måneder publiceret nye navne med jævne mellemrum, og vi har fulgt med her på rootszoone.dk. Nu er vi så nået til de allersidste af de mange navne, som alle sammen selvfølgelig kan ses på tf.dk. Men husk lige først at det snart er slut med at købe partout-armbånd til 1290 kr. Snart stiger de med en hundredlap. Til gengæld sættes der i morgen, d. 21. april, et begrænset antal endagsbilletter til salg via tf.dk. Torsdag og søndag koster de 500 kr., fredag og lørdag er prisen 700 kr.
Nu til navnene: Hvorfor ikke bekræfte, at jo, selvfølgelig kommer Niels Hausgaard som altid. Publikum vil ikke undvære ham, og mon ikke det også er omvendt? Han kommer med Christian Alvad, Sara Indrio og Signe Svendsen, som også giver solokoncert. Tønders egen Jacob Dinesen, der har kanonhittet i en ung alder, kommer naturligvis også tilbage i år.

Americana-sangskriver Caitlin Canty i selskab med Jeffrey Foucault og deres folk/blues/rootsrock lyder ekstremt lovende, og både deres samarbejde og hver for sig er de fint på vej frem. Han har produceret hendes album fra 2015, ”Reckless Skyline” med sangen ”Get Up”, som er nomineret i kategorien Song of the Year af The International Folk Music Awards. Cantys samarbejde med Jeffrey Foucault, der også er sangskriver, greb om sig, og nu står de på scenen sammen. Han har hidtil været en af USA’s (mange) lidt hemmelige troubadourhelte, men med arven fra Dylan, Prine og Townes Van Zandt med i sjælen og pennen, er der ved at blive ændret på det. Hans seneste album hedder ”Salt As Wolves”.

Margo Price er et af countrymusikkens nye navne. Hun sammenlignes med sangerinder som Loretta Lynn og Tammy Wynette. Hun har en fin stemme og er muligvis kommende countrystjerne på linje med dem. TF tror på hende, og for ægte countrymusik-entusiaster vil hun helt sikkert være et scoop at overvære ved Margo Price & The Pricetags’ eneste og første koncert i Danmark. Hun er 32 år og slog sig for en del år siden ned i Nashville. Hendes solo-debutalbum ”Midwest Farmer’s Daughter” (hun er fra Illinois) kom i marts på Jack Whites selskab Third Man Records.

Ben & Anita Pressefoto

Ben & Anita Pressefoto

Ben & Anita fandt sammen som duo på Celtic Colours Festival på Cape Breton, som Anita MacDonald er vokset op med den traditionelle musik i ørerne fra barnsben. Hun spiller violin og synger på gælisk. Ben Miller fra USA blev meget tidligt bidt af en gal highland sækkepibe, men skiftede allerede som 12-årig til border-pipes og small pipes. Sammen bygger de bro mellem traditioner og instrumenter, og det kan man smuglytte til på ”A Day At The Lake”, der i år er nomineret til en East Coast Music Award som årets roots/traditionel album.

Den svenske trio Triakel er fine, gamle kræfter under nyt navn, nemlig Kjell-Erik Eriksson og Janne Strömstedt fra Hoven Droven og sangerinden Emma Härdelin fra Garmarna. Eriksson og Strömstedt blev for mere end 20 år siden enige om, at de bare måtte optræde sammen med violin og harmonium, og Emma Härdelins smukke vokal kom til. De har turneret rundt omkring siden og kommer nu for første gang på Tønder med deres traditionelle sange fra barndommens ’lande’, Jämtland og Hälsingland. De har udsendt seks albums.
Fra New Orleans kommer King James & The Special Men tilbage efter deres Tønder-debut sidste år, og de hører selvfølgelig til i det populære NOLA-område med deres hyldest til den klassiske New Orleans-lyd. Der forventes samme musikalske energiudladning i år, nemlig saftig rhythm’n’blues af den ægte gamle skole. Syvmandsbandet er her i foråret 2016 ved at færdiggøre deres debutalbum.
Fromseier % Hockings Foto: Per Dyrholm

Fromseier & Hockings Foto: Per Dyrholm

 

 

Sidst, men ikke mindst: FolkBaltica Ensemble med 40 unge musikere fra den tyske region i Slesvig-Holsten og det sydlige Danmark under ledelse af Harald Haugaard med hjælp fra Andreas Tophøj og Rasmus Zeeberg. FOLKSPOT med Basco + Jullie Hjetland, Himmerland, Fru Skagerrak, Sherzandum, Fromseier/Hockings, D.U.K, Elof & Wamberg samt norske Odde & Holmen. Og ROD- det årlige folkemusikstævne for unge mellem 15 og 25 år, som er blevet en ungdomsbevægelse med kæmpebetydning for folkemusikkens udvikling i Danmark i de senere år. Alt dette vender vi tilbage til her på rootszoone.dk