Svært at tro – men nu er et år igen strøget afsted. Heldigvis et år med masser af gang i den i folkemusikken, dens spillesteder og de mange dygtige og flittige musikere og bands. Året har budt på en hel del albumudgivelser, festivaler og masser af koncerter. Vi på rootszone.dk anmelder og foromtaler så mange forskellige CD’er, festivaler og begivenheder, som vi nu kan nå, og det er desværre langt fra alle sammen. Men de er der, og det er det vigtigste. Kreativiteten blomstrer, musikere spiller på kryds og tværs og nærmest i hele verden, hvor dansk folkemusik bliver modtaget rigtig godt. Godt hjulpet på vej af FolkSpot på Tønder Festival og Spot i Arhus, hvor mange af dem er blevet introduceret til bookere og medier fra udlandet.

foto43430Det er fair at sige, at folkemusikken trives ganske godt i Danmark. Men den gør det på trods. På trods af at Danmarks Radio nærmest ikke spiller folkemusik eller ’folk’, og både præsterede at lukke ned for P4’s direkte transmissioner fra Tønder og nu også vil lukke og slukke for Folk på 5’eren, som har kunnet høres på DAB-radio og på nettet tirsdage kl. 19-20. DR siger, at folk ikke mere lytter på faste tidspunkter, og at folkemusikken vil blive varetaget, når der er begivenheder, som lægger op til det.

Så nævnes Tønder Festival som en af de oplagte. Men bare de nu kan finde ud af, at der faktisk er folk-begivenheder hver uge året rundt, så der er altså meget mere, man kan læne folk i radioen op ad. Lige så vel som Folk på 5’eren jo faktisk kan findes (har kunnet) på nettet og afspilles af den interesserede lytter når som helst. Jeg synes ikke rigtig, at argumentet holder (er også nævnt i artiklen til højre for denne). Men det hævdes, at DR med dette tiltag ønsker at styrke folkemusikken. Jamen, lad os da krydse fingre for det og leve i håbet.

foto37090Her på rootszone.dk modtager også CD’er og links, som vi ikke synes hører til hos os. Også på trods af at det netop kan være svært præcist at definere, hvor grænsen går for, hvad der er folkemusik. Hvis du læser den kommentar, som vores anmelder Nils Thorlund satte på som et indspark i en (måske tiltrængt) debat, så er han ikke så meget i tvivl om, hvad definitionen for folkemusik er i sit oprindelige udgangspunkt. At grænserne udvides er OK og nok en helt naturlig udvikling, men måske skulle vi blive bedre til også at dele folkemusikken mere tydeligt ind i subgenrer og give dem et sigende navn. Som han påpegede, er det nærmest kun folk-rock, der har fået sit eget undergenrenavn, hvorimod jazzen har været rigtig god til det.

Vi lægger op til en debat om eller bare snak om, hvorvidt grænserne risikerer at blive så udviskede, at det ikke giver nogen mening. En anden af vores anmeldere har sendt sit personlige oplæg til en videre meningsudveksling, og vores læsere er i den grad inviteret til at give deres mening til kende. Vi har her før jul modtaget et godt indspark fra en af vores læsere, en musiker, som vi vil bringe her på siden som en spændende start på det nye år. Har man bare en kortere kommentar, kan den skrives i det dertil indrettede kommentarfelt på siden.

foto37048ROSA har varetaget folkemusikkens midler i fire år og har gjort det godt med folkemusikkonsulenter, nyhedsbreve og endda et e-magasin. Men fra 1. januar 2017 slås folk & verdensmusikken sammen i én fælles organisation. Vi ser nærmere på detaljerne i dette nye tiltag efter nytår. Lige nu trænger vi faste skribenter: Per Dyrholm, Claus Hellgren, Nils Thorlund, Allan Petersen og jeg, Lissen Jacobsen, til at holde en julepause og puste lidt ud efter et år med travlhed også ud over arbejdet med rootszone.dk, som vi stadig brænder for, og som vi gav et nyt look i år (tak til Lisbet Scharling, webwoman.dk), hvor du kan se starten på flere artikler ad gangen. Vi håber, at I ofte trykker på ”læs mere” nogle få linjer nede! Også tak til en lille håndfuld andre, som har bidraget til indholdet. Vi har i årets løb skrevet mellem 250 og 300 artikler, anmeldelser, foromtaler, interviews og andet fra folk’ens forunderlige verden, og vores ambition er at holde kadencen. Ligesom folkemusikken gør det.

Husk at jo mere info og flere nyheder I sender til os, jo mere kan vi bringe om jer her på siden, og husk også vores kalender, der hele tiden opdateres. God jul til alle fra rootszone.dk

Vi ses i 2017.