Det nye år skal nu til at folde sig ud, og mon ikke det bliver med masser af musik hele vejen rundt på landets mange spillesteder, scener, festivaler og alle mulige arrangementer. For musiklivet kom jo i gang i 2022 efter to svære år, hvis årsag forhåbentlig er en saga blot. Andre ulykkelige begivenheder kom i stedet for og er desværre ikke slut endnu, og her tænker jeg selvfølgelig primært på den vanvittige krig i Ukraine og optrapningen af magtsyge og spillen med musklerne flere andre steder i verden.

Mads Hansens Kapel

Mads Hansens Kapel

Vi fik livemusikken rigtig godt tilbage i løbet af det år, som lige er slut. Dog er der knap så meget run på koncerter som før. Et væsentligt problem er tilsyneladende, at mange går efter det sikre – den musiker og det band de kender – og betaler, hvad det måtte koste, mens det kniber med at ville eksperimentere med at bruge penge på at høre noget nyt. Inflationen har jo også hærget længe, men skal vi ikke som publikum prøve at gøre det bedre. Musikken og ikke mindst de genrer, som vi primært skriver om her, fortjener et endnu større publikum, og det opdager mange heldigvis, når de kaster sig ud i den: Folkemusikken og dens mange forgreninger. Mange har nok set og hørt DR Pigekorets koncerter sammen med Dreamers’ Circus (øverste foto) hen over december og julen, og det vækker genklang.

Bragr

Ja, musikken blev sparket i gang igen i ’22, og alle de store festivaler og mange mindre blev afviklet for begejstrede publikummer og kæmpehurra for, at det skal nok fortsætte i 2023. Om en måned, 2. til 4. februar, holder Folk & Fæstival 10 års fødselsdag i Tobakken i Esbjerg med godt 20 navne på plakaten – øverst står Efterklang og det skotsk/internationale band Fourth Moon. Bandet er samtidig på turné i DK og er bl.a. at finde på Strib Vinterfestival ugen efter, d. 9.til 12. februar.

Annisette – Savage Rose

Her kan man blandt mange andre også opleve The Savage Rose, Alberte, Bragr, den irske kvintet Goitse, Svøbsk Kvartet, Mads Hansens Kapel og Dreamers’ Circus. Så er festivalerne i gang, og der kommer mange flere – i Danmark, i Norden og eksempelvis i Skotland og Irland allerede meget snart, på Shetland, Orkney, i England og så videre. Den canadiske og amerikanske musik vil igen være flot repræsenteret på Tønder Festival i august. Før det er der jo igen-syn med Skagen Festival, som endelig i ’22 fik afviklet sit forsinkede 50 års-jubilæum efterfulgt af den primært nordiske musik på Musik over Præstø Fjord i august. Og alt muligt andet hen over året.

Men skriv til os. Se her: rootszone.dk har som nok bekendt en kalender, hvor vi slår så mange koncerter, turneer, festivaler og andre musikarrangementer op som muligt. Derfor beder vi jer sende informationer til os så tidligt som muligt – send på mail. 1000 tak.

Vi har ikke mulighed for selv at lede efter det hele på jeres facebooksider, selv om Per Dyrholm absolut prøver. Det vil være en stor hjælp, at I sender os så meget direkte besked, som I kan. Fortæl også gerne om nye udgivelser, projekter og alt muligt relevant for os her på folk & rootsmusikkens talerør: rootszone.dk pdyrholm@hotmail.com lissenjacobsen@gmail.com

Rigtig godt nytår med masser af musik!

Tak til hele redaktionen.