Folkemusik med inspiration fra USA’s sydstater har længe levet et forholdsvis stille liv i hovedstadsområdet. Siden 1970’erne, hvor USA nærmest var et skældsord, har der imidlertid hele tiden eksisteret et par håndfulde orkestre og nogle foreninger, som har dyrket kvaliteterne i musik med rødderne i Appalacherne. Lidt af det samme kan man sige om squaredans, som dog oplevede et stor opsving i 80’erne og stadig har mange udøvere i tæt parløb med især oldtime – og bluegrassmusikken.

På disse links kan du få et indtryk af squaredansens omfang herhjemme: http://www.squaredancedanmark.dk/da-dk/klubber.aspx https://www.tscdd.dk/site/tscdd/tscdd.php?s=foreninger

Nu har de fleste af os fået et mere nuanceret forhold til USA’s politik og kultur, og samtidig med at der var Pridefestival i city lørdag, var der mulighed for i stedet at slippe sin indre hillbilly løs på Refshaleøen. Her havde Fox Tail Folk Festival igen i år havde sammensat et flot og broget rootsprogram. Vi fik både oldtime, bluegrass, country, western, swing m.m. og musikerne måtte tage den udfordring op, som det kan være at spille til fest og dans snarere end koncert. Men det lystige og højrøstede publikum fik god underholdning.

Turf Rollers m. caller

Turf Rollers m. caller

Urban Oak er et nyt Københavnerband. De har arbejdet med deres egne sange, været i indspilningsstudiet, og er nu i gang med at rykke ud og præsentere deres musik live. De er bygget op omkring tre dejlige kvindestemmer, som findyrker den trestemmige sang, og de gør det meget overbevisende. De spillede flest sange i et behersket tempo, men deres titelsang samt Hold Your Horses fik publikum til at spidse ører, og det lykkedes dem at få noget fællessang i gang. Et meget lovende band, som vi bør holde øje med.

Tak til Fox Tail-foreningen for at lave denne festival uden økonomiske tilskud, men med stort musikalsk overskud og med et publikum i cowboystøvler, passende outfits og i det hele taget spændt op til fest og squaredans.