https://www.youtube.com/watch?v=57305yFCV5A

Glasgow-fødte Donovan havde måske nok sin storhedstid i 1960erne og 70erne. Men han har i den grad sat sit aftryk med sine mange sange, og han har skrevet sange og givet koncerter i alle årene. Nu er han i Danmark, hvor han i de næste dage er på turné sammen med vores egen store troubadour, Sebastian. Turneen sparkes i gang torsdag d. 8. december, og det foregår i Operaen i København. I det hele taget spiller de to naturligvis kun på store steder, og det bliver i dagene 9. – 13. december i hhv. Musikkens Hus, Aalborg; Musikhuset Esbjerg, Værket i Randers, Koncerthuset i Odense og afslutter i Musikhuset Aarhus.

Donovan (Foto fra hans Twitter-profil)

Donovan (Foto fra hans Twitter-profil)

Det var den uforglemmelige sang Catch The Wind, der gav den kun 17-årige Donovan et gennembrud i 1964. Hans første udgivelse førte simpelt hen direkte til en succes, der voksede helt vildt i de følgende få år med sange som Mellow Yellow, Josie, Colours og mange andre. Som han selv beskriver det, så gik han fra boheme til at være stjerne på de store scener på ingen tid, og en perlerække af sange fulgte i de kommende år. Han blev kaldt Europas Bob Dylan, men han har sagt, at det er rigtigere, at de begge var inspireret af of fulgte i Woody Guthries spor.

Folkesanger kunne man roligt kalde Donovan i de år, men siden blev både han og Dylan mere elektriske, og Don, som han bare kaldes privat, fik enorm succes med sange som Sunshine Superman, Hurdy Gurdy Man, Season Of The Witch og andre. Han er aldrig holdt op med at skrive sange og spille og har udgivet 30 albums, det seneste i inden for det sidste par år. Det er utrolig tit, at man i film lige fanger en bid af et af hans verdenskendte numre.

Donovan spillede senest i Danmark i 2014. I 2002 spillede han på Tønder Festival, hvor denne skribent havde fornøjelsen af at interviewe ham til det daværende magasin Folk & Musik i Danmark, som senere blev til rootszone.dk! Dengang fortalte han, at han engang i starten var nødt til at afbryde en turné i Japan, fordi hans mange fans løb skrigende efter ham med sakse i hænderne for at få en tot af hans mørke krøller, og han frygtede nærmest at få stukket øjnene ud. Samtidig måtte han bare hjem og erklære Linda Lawrence sin kærlighed. Kort efter var jeg på visit hos ham og netop Linda, som han har været gift med siden 1970, i deres lyserøde hus i Co. Cork i Irland. Siden har Donovan spillet på Skagen Festival et par gange, og han har stadig mange fans her.

Sebastian

Sebastian Foto: Per Dyrholm

Han har modtaget flere priser. Ved denne tid sidste år blev han optaget i Rock and Roll Hall of Fame. Forinden var han i 2012 blevet optaget i The Scottish Rock and Roll Hall of Fame, har modtaget en Mojo Maverick Award og i 2011 fik han en Lifetime Achievement Award ved BBC Radio 2 Folk Awards. For få dage siden modtog han John Lennon Award og optrådte i New York.

Nu er han altså i Danmark og følges på sin Retrospective Tour med vores store danske navn, Sebastian (66), der også kan se tilbage på en lang og flot karriere, Han startede (uden succes) med engelske sange inspireret af netop Donovan, før han i 1972 slog igennem med Den Store Flugt. Donovan Philips Leitch er født 10. maj 1946, er altså 70 år og har spillet på scener verden over i mere end 50 år. Han støtter en international poliokampagne og havde selv polio som barn. Den sygdom er faktisk ikke udryddet overalt i verden.