Første weekend i november nærmer sig, og så er det tid til årets irske festival i København. I år, hvor Copenhagen Irish Festival afholdes for 38. gang med koncerter, sessions, dansebal og irsk pubstemning, foregår det hele på stedet, vi kender som Huset i Magstræde. Det hedder faktisk Huset KBH og har officiel adresse i Rådhusstræde 13. På fredag d. 4. og lørdag d. 5. november kommer det til at summe af irsk musik i det forhenværende Spisehuset og i Stardust. Billetter købes på billetto.dk, pris 250 kr. pr. dag eller 400 kr. for begge dage.

irskfestDe to dobbeltkoncerter spilles af hhv. Michael McGoldrick & Dezi Donnelly og Niamh Parsons & Graham Dunne fredag kl. 20 til 23, og lørdag går hhv. sangeren Tommy Sands og det nye band Connla på scenen – denne dobbeltkoncert starter kl. 21 og varer frem til midnat. Det er et virkelig fornemt program, der er skruet sammen (også) i år, for her er virkelig tale om topmusikere & sangere fra folk & trad-scenen. Festivalen starter fredag kl. 17 med åben session for alle med instrument, ligesom der også er session efter koncerterne med happy hour på øl fra 23-24. Lørdag starter med session i Spisehuset fra kl. 13 og frem til 19.45, og fra 15-17 er der irsk dansebal i Stardust med professionelle instruktører i céili og setdans. Billet til 50 kr. købes i døren. Endnu en session finder sted om aftenen fra kl. 21, ligesom der er ’irsk pub’ og happy øl-hour efter koncerterne.

Niamh Parsons

Niamh Parsons

Niamh Parsons har en flot stemme, som sammenlignes med eksempelvis Dolores Keane og engelske June Tabor. Hun har foreløbig syv albums bag sig og var tidligere sanger i gruppen Arcady. I ni år nu har hun optrådt med guitaristen Graham Dunne, og de to sammen har et stærkt nærvær på scenen. Nordirske Connla er et ret nyt band, og de mødtes på musikstudiet på University of Ulster. Connla er blevet mødt med ros i folkemusikmiljøet straks fra start for deres musik med traditionelle rødder, men med deres helt eget innovative take på den. Ciara McCafferty synger, Ciaran Carlin spiller fløjter, Paul Starrett guitar og søskendeparret Emer og Conor Mallon på harpe og irsk sækkepibe. En anmelder har beskrevet dem som ”en kreativ storm”.

Tommy Sands (foto øverst) fra den berømte Sands Family fra County Down er nærmest en levende legende. Sangskriver, sanger, historiefortæller og engageret socialaktivist, der ikke mindst drømmer om, at Irland skal blive en ø i fred med sig selv. Nu spiller han snart i Huset KBH, en anden aften kan det være intet mindre end Carnegie Hall.

Michael McGoldrick Pressefoto

Michael McGoldrick Pressefoto

Fløjtenisten (og uilleann pipe-spiller) Michael McGoldrick, født i Manchester af irske forældre, må være en af de mest aktive musikere på folkscenen, for den mand er med i så mange sammenhænge. Han gør det strålende, uanset hvem han spiller med. I sin tid medstifter af bl.a. Toss The Feathers, Flook og Lunasa, med i Capercaillie, i duoen At First Light med John McSherry og mere endnu, bl.a. i det seneste par år på verdensturne med Mark Knopfler. Hans fløjtespil er legendarisk godt, og i 2001 fik han prisen som Instrumentalist of the Year. Fredag aften spiller han sammen med Dezi ”Fiddle on Fire” Donnelly, som har vundet Alle-Ireland Championships mange gange.  Donnelly var også medstifter af Toss The Feathers og samarbejder ofte med Sharon Shannon. Han er kendt og respekteret for sit store musikalske overskud, sit fyrige og energiske spil, og han er bl.a. med på Michael McGoldricks fine albums Fused, Wired og senest Aurora.

www.irishfestival.dk